• Zveřejněno: 03.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Průměrná mzda v České republice ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 0,5 procenta na 34.271 korun. Zaměstnanci tak dostávali v hrubém průměrně o 160 korun více než před rokem. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek ale reálně klesl o 2,5 procenta, informoval dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Vyšší pokles zaznamenali statistici jen na konci roku 2013, kdy byl ale meziroční index zkreslen tehdejší daňovou úpravou. 

Analytici pokles průměrné mzdy po zohlednění inflace očekávali, a to zejména kvůli i poměrně vysokému růstu spotřebitelských cen. Naposledy reálně mzdy klesly na konci roku 2013.

Hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda připomněl, že koronavirová krize se promítla sice i do mzdového vývoje v Česku, ale jejímu plnému projevu zabránila rozsáhlá vládní opatření na podporu ekonomiky, poptávky, zaměstnanosti.

„Mzdy se ve druhém čtvrtletí propadly méně výrazně než bez existence podpůrných opatření státu i proto, že dění na pracovním trhu se například kvůli standardní dvouměsíční výpovědní lhůtě vyvíjí s určitou setrvačností,“ doplnil.

  • Zdroj: Česká televize