• Zveřejněno: 05.06.2020
Roční objem prodaných pesticidů v EU zůstal bez výrazných změn. Konkrétně Česko patří mezi trojici unijních zemí, kde objem prodaných prostředků proti škůdcům klesá nejvíce. Vyplývá to z dnešní zprávy evropského statistického úřadu Eurostat.

Mezi lety 2011 až 2018 v České republice prodej poklesl o více než čtvrtinu.  Výrazně vzrostl naopak v Rakousku, na Slovensku či ve Francii.

Evropská komise v květnu zveřejnila novou zemědělskou strategii, jejímž zásadním cílem je výrazně omezit negativní ekologické dopady farmářské činnosti. Kromě zvýšení podílu organicky obdělávané půdy či menšího objemu hnojiv si Brusel vytkl za cíl omezit do roku 2030 množství používaných pesticidů o polovinu.

Podle dnešních údajů Eurostatu v sedmi unijních zemích prodávaných pesticidů ubylo již v letech 2011 až 2018. Statistice vévodí Portugalsko, kde se předloni prodalo o 43 procent prostředků proti škůdcům méně než před devíti lety. Následuje Irsko s 28 procenty a Česko se 27.

Nejvíce naopak přibylo prodávaných pesticidů na Kypru, kde se jejich objem téměř zdvojnásobil. V Rakousku se prodej zvedl o 53 procent, ve Francii o 39 a na Slovensku o 38. Eurostat hodnotil 14 unijních zemí, z nichž měl k dispozici údaje za oba roky.

Celkově se objem prodaných pesticidů v EU příliš nezměnil a dále se pohybuje okolo 360 milionů kilogramů ročně. Přibližně dvě třetiny unijního prodeje připadají na čtyři země – Francii, Španělsko, Itálii a Německo.

  • Zdroj: Euractiv.cz