• Zveřejněno: 16.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Pomoc pro výrobce potravin za přibližně šest miliard korun chystá ministerstvo zemědělství. V pátek chce návrh představit vládě a v případě schválení by se mohly peníze vyplácet do 14 dnů, uvedl ve čtvrtek v pořadu Byznys ČT24 ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Pomoc by měla přijít do všech částí sektoru, naznačil ministr. Od dodavatelů masa, uzenin, přes pekaře, vinaře, řezníky až například po pivovarníky.

Projekt má mít dvě části. Částku 200 tisíc korun by měli dostat všichni ti, kteří dodávali do gastra a měli při pandemii meziroční propad tržeb nejméně 25 procent. Tato část by měla pomoci zejména malým a středním zemědělcům či potravinářům. Druhá část by se vyplácela podle obratu a počtu zaměstnanců, načrtl Toman v hrubých rysech. 

Detaily této pomoci by měly být zřejmé až po projednání ve vládě. Žádosti se budou přijímat v papírové i elektronické formě. Peníze by primárně měly pocházet z národních zdrojů.

Ministerstvo zemědělství se zároveň spolu se Státním zemědělským intervenčním fondem snaží pomoci subjektům, které dodávají schválené výrobky do škol v rámci projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol. Potraviny, které nyní školy neodebírají, mohou poskytnout potravinovým bankám.

Stejně jako v jarních měsících budou moci schválené subjekty dodávat do potravinových bank čerstvé produkty a rychle se kazící výrobky objednané nebo vyrobené do 13. 10. 2020 včetně, s dobou spotřeby do 1. 11. 2020 včetně, uvádí se v tiskové zprávě ministerstva. „Toto opatření má za cíl snížit výrobcům ztráty a zachránit rychloobrátkové zboží v hodnotě zhruba 12 milionů korun, což představuje zhruba 413 tisíc kusů ovoce a zeleniny a 755 tisíc kusů mléčných výrobků,“ uvedlo ministerstvo zemědělství.

  • Zdroj: Česká televize