• Zveřejněno: 26.08.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zamýšlené vyplacení mimořádného bonusu pro důchodce vychází z vývoje cen jejich spotřebního koše (například náklady na léky a potraviny, energie) i z toho, že si nemohou přivydělat. V pořadu Události, komentáře České televize to v úterý večer prohlásila vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Poslankyně a předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová naopak považuje za hlavní důvod blížící se říjnové volby do sněmovny a třetiny Senátu. Připravovaný bonus zkritizovala i hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Ministryně Alena Schillerová v diskusi odmítla, že by šlo o předvolební trik. Argumentovala tím, že kabinet přispěl a nadále přispívá i ostatním skupinám obyvatelstva. Zmínila například rodiče s malými dětmi, podnikatele či zaměstnance (ošetřovné, 25 nebo Antivirus). S ohledem na státní rozpočet je zastáncem jednorázového příspěvku ve výši čtyř tisíc korun. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z koaliční ČSSD navrhuje tento bonus (takzvané rouškovné) ve výši šesti tisíc korun. O konečné výši má do týdne rozhodnout vedení koalice. „Zvyšujeme tím množství peněz do ekonomiky, které budou utraceny. Ekonomika peníze pro spotřebu potřebuje,“ hájila v pořadu příspěvek místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. „Chceme, aby ekonomika šla vpřed,“ dodala Kateřina Valachová.

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová uvedla, že důchodci jsou důležitá volební skupina, kterou se vláda snaží nalákat. Ona by však za prospěšnější považovala například rozvoz účinných antivirových roušek důchodcům.

Ekonomka Helena Horská uvedla, že připravovaná částka není odůvodnitelná zvýšenými životními náklady důchodců v porovnání s ostatními skupinami. „Nevidím důvod, proč by se jedné skupině mělo přidávat na úkor jiné,“ uvedla s poukazem na těžkou roli například samoživitelek. Domnívá se, že toto mezigenerační přerozdělování nebude dělat dobře mezi generacemi. „Krize dopadne na jednotlivce s malými dětmi a na sociálně slabé,“ doplnila Helena Horská.

Shoda nepanovala ani u nedávného prodloužení programu Antivirus z konce srpna do konce října. Podle Heleny Horské měl program skončit spolu s ukončením mimořádných opatření. Navíc firmy se o jeho prodloužení dozvěděly osm dní před původně zamýšleným ukončením, což jim ztěžuje plánování. Podle ekonomky Heleny Horské by se měla „rozsvítit na ekonomiku světla, abychom věděli, v jakém je stavu“. A zároveň by se měl umožnit přesun pracovních sil ze zasažených oborů a podniků tam, kde se mohou dál rozvíjet. 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová se domnívá, že prodloužení k ničemu nevede, jen konzervuje pracovní místa, která nejsou schopna se udržet. Současná krize by se měla podle ní využít k restrukturalizaci ekonomiky. 

Ministryně Alena Schillerová s poslankyní Kateřinou Valachovou k tomu uvedly, že koalice nyní diskutuje parametry kurzarbeitu, tedy zkrácení pracovní doby při nedostatku práce. Právě ten by měl bezprostředně nahradit program Antivirus a být připraven pro mimořádné situace. „Budeme tak podporovat, že lidé budou pracovat, vytvářet hodnoty,“ řekla Alena Schillerová.

  • Zdroj: Česká televize