• Zveřejněno: 13.11.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zdražování se nevyhýbá ani školním jídelnám. Podle zpravodajství České televize rodiče letos platí za obědy svých ratolestí asi o 15 procent víc. Kvůli obavám z dalšího růstu cen surovin navrhuje ministerstvo školství ještě navýšit cenové limity, za které se ve školách vaří. Přibývá ale přitom rodin, které si obědy pro děti nemůžou dovolit.

V televizní reportáži bylo uvedeno, že například všechny čtyři hlavní suroviny školního menu na základní škole v Mníšku pod Brdy prudce zdražily. „Vepřová plec je o 40 procent dražší, cibule zhruba dvakrát dražší než loni, brambory dvaapůlkrát dražší a olej třikrát,“ vyjmenoval Marek Inderka, vedoucí školní jídelny na ZŠ v Mníšku pod Brdy. 

Za každou porci rodiče zaplatí o pět korun více než loni. Přesto v kuchyni musí hledat způsoby, jak se vejít do předepsaných nákladů. „Například se nám teď podařilo dohodnout s dodavatelem sirupů, takže jsme využili třeba té nabídky, že jsme nakoupili do zásoby. Od nového roku budou ceny o 100, 150 procent vyšší,“ předpokládá Marek Inderka.

I proto ministerstvo navrhuje od února zvýšit maximální možné náklady, za které jídelny musí vařit, a to o 20 procent. V Mníšku by to tak mohlo znamenat zdražení o další pětikorunu. Měsíční platba za žáka by se pak pohybovala kolem tisíce korun.

Pro samoživitelku, která tu zároveň vaří i pro svého syna, ale toto zdražení už problém nebude. Škola mu jídlo proplácí z projektu Obědy pro děti. „Vnímáme nárůst až o třicet procent dětí, což je dost velké číslo. Máme zapojeno téměř třináct tisíc dětí a odhadujeme, že by jich tuto pomoc mohlo letos potřebovat až 20 tisíc,“ informoval hlavní koordinátorka neziskové organizace Women for Women Kamila Šaffková.

Z dalšího programu ministerstva práce jedlo loni zdarma deset tisíc dětí. Letos je jich o pětinu víc. Resort práce oproti loňsku vyčlenil dvojnásobnou částku, zvýšení prostředků řeší i ministerstvo školství.

„Na obědy do škol dává ministerstvo školství v tomto roce 60 milionů korun. My žádáme o to, aby se tyto prostředky mohly navýšit. Zatím se to nepovedlo, pořád však doufáme,“ řekl Michal Černý z odboru základního vzdělávání a mládeže na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

Podle odhadů by totiž na projekt, díky kterému obědvá i syn kuchařky z Mníšku, mohlo být potřeba až 100 milionů korun, zaznělo v závěru televizní reportáže.

  • Zdroj: Česká televize