• Zveřejněno: 21.07.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Prezidenti a předsedové vlád Evropské unie schválili parametry balíku, který má oživit ekonomiku EU po pandemii Covidu-19. Odsouhlasili zároveň i podobu budoucího sedmiletého rozpočtu. Summit vrcholných představitelů EU tak skončí na úsvitu pátého dne jejich setkání. Součástí této dohody je i podmínka, že čerpání peněz z fondu bude navázáno na dodržování vlády práva v členských státech.

Předseda Evropské rady Charles Michel v pondělí večer předložil účastníkům vrcholné schůzky nový kompromisní návrh závěrečného dokumentu, který se podle diplomatů setkal s příznivými reakcemi. Michel v něm v rámci fondu ve výši 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun) omezil podíl grantů, což požadovaly takzvané šetrné státy – Nizozemsko, Rakousko, Švédsko a Dánsko.

Následovala nicméně prakticky celonoční bilaterální i vícestranná jednání. Podle Michelova mluvčího Barenda Leytse se probíral určitý počet „technických úprav“. K závěrečnému plenárnímu jednání se premiéři a prezidenti unijních zemí sešli po páté hodině v úterý ráno. Již krátce poté oznámil Michel na Twitteru, že dosáhli dohody.

„Byl to dlouhý a obtížný summit, ale výsledek za vyjednávání stojí,“ komentoval rekordní délku pětidenního jednání irský premiér Micheal Martin.

Po závěru summitu se čekají tiskové konference. Společně vystoupení avizovali premiéři Maďarska a Polska Viktor Orbán a Mateusz Morawiecki. Budapešť dávala během vrcholné schůzky najevo nesouhlas s možností, že by čerpání peněz z fondu obnovy mělo být výslovně podmíněno respektováním principů právního státu. Viktor Orbán pohrozil, že pokud taková formulace v dokumentu bude, závěrečnou dohodu vetuje. Podle Charlese Michela však v konečné schválené verzi zůstala možnost odstřihnout od peněz z fondu stát, který vládu práva nebude respektovat. Podle Michelova závěrečného návrhu by odstřihnutí členského státu musela navrhnout Evropské komise a platilo by to pouze tehdy, pokud by návrh schválily členské státy kvalifikovanou většinou.

S Maďarskem a Polskem v současnosti unijní orgány vedou řízení kvůli obavám, že v obou zemích jsou porušovány evropské hodnoty.

  • Zdroj: Česká televize