• Zveřejněno: 23.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Prezident Hospodářské komory ČR (HK ČR) Vladimír Dlouhý tvrdí, že schodek státního rozpočtu na příští rok ve výši 390 miliard korun nechápe. Podle něho může mít Česká republika velký problém s udržitelností veřejných financí. Prohlásil to v pondělním pořadu Události, komentáře České televize.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v rámci jejich diskuse k tomuto problému uvedl, že tak vysoký deficit je důsledkem jedné z největších krizí. Přitom obhajoval například navýšení důchodů nad valorizaci, které, podle něho, prý rozpočet příliš nezatíží, přičemž Vladimír Dlouhý naopak prohlásil, že na vyšší důchody už nebude.

„Zatímco v roce 2020 i 2021 jsem byl chápavý k těm velkým rozpočtovým deficitům, pro rok 2022 jsem nechápavý vůči číslu 390 miliard,“ uvedl Vladimír Dlouhý. Podle něho jde o deficit, který by mohl otevřít cestu k tomu, že začne mít Česká republika problém s udržitelností veřejných financí. „Někdo už tady musí říct důchodcům i jiným skupinám, že se dostáváme do situace, kdy nebude možné, aby pokračovalo takové přidávání,“ dodal.

Vladimír Dlouhý se rovněž vyjádřil, že si myslí, že nyní, před volbami do Poslanecké sněmovny, došlo k několika populistickým krokům, které zbytečně rozpočet nafoukly. „Alespoň takový dojem z toho prvního projednávání máme. Říkám první projednávání, protože to ještě není definitivní,“ řekl prezident Hospodářské komory ČR.

Vicepremiér Havlíček k tomu dodal, že ani on není spokojen s číslem 390 miliard korun. „Je to důsledek největší krize, která zde byla od druhé světové války,“ uvedl. Ministr zároveň obhajoval zvýšení důchodů, které mají narůst o tři sta korun nad valorizaci. „To ale v celém tom rozpočtu hraje roli řádově deseti miliard korun,“ doplnil.

Poté se diskuse mezi ministrem Karlem Havlíčkem a prezidentem HK ČR Vladimírem Dlouhým obrátila směrem k podnikatelskému prostředí. „Když přijmeme teď deficit 390 miliard, tak podnikatelé se budou muset vypořádat možná i se zvýšením daní v následujících pěti letech. A pokud to má být politicky průchodné, pokud to nemá na podnikatele dopadnout, tak také musí být patřičná opatření na výdajové stráně, abychom nenesli všechno na svých zádech jenom my,“ upozornil Vladimír Dlouhý.

„Tak to hledejme opačně, hledejme to na té příjmové stránce, stimulujme k tomu, abychom měli maximální výnosy ve firemním sektoru nebo jakékoliv jiné aktivitě, a snažme se na to jít z té druhé strany. Stimulujme dnes podnikatelský sektor k tomu, aby měl vyšší výkony, stimulujme ho třeba těmi inovacemi nebo tím, že budeme investovat do výzkumu,“ reagoval na jeho slova ministr Karel Havlíček s tím, že se to během několika let projeví tak, že díky inovacím budou mít firmy vyšší marže, budou více danit, a zaměstnanci budou mít vyšší mzdy.

V souvislosti s vývojem ekonomiky v České republice Vladimír Dlouhý dále uvedl, že se situace zlepšuje. „Nicméně v těch nejzasaženějších sektorech, například v oblasti hotelů nebo restaurací, dochází k tomu, že je už otevřeno, ale ta klientela se nevrací, nevrací se česká klientela, a dokonce tady nejsou ani turisté,“ upozornil. 

Než se Česká republika dostane do předpandemického stavu, může, podle Karla Havlíčka, uběhnout i několik let. „Jsme stále mezi nejméně zadluženými zeměmi v Evropě,“ připomněl. Souhlasí s tím, že ekonomika je nyní na tom poměrně dobře. „Udrželi jsme průmysl tím, že jsme ho nezavřeli, že jsme se nedostali pod tlak, který byl gigantický, ať už od koaličního partnera, nebo ze strany odborů,“ řekl ministr. 

Poté se oba účastníci televizní diskuse věnovali problematice home office. V České televizi zaznělo, že drtivá většina českých firem má po výrazném útlumu epidemie v tuzemsku v plánu definitivně ukončit práci z domova. Někteří argumentují tím, že zaměstnanci například ztrácejí pracovní návyky. Podle Karla Havlíčka by si o tom měla rozhodovat každá firma sama. „Chápu to, že firmy se přiklánějí k tomu, že potřebují mít ten osobní vztah,“ řekl.

„Hodnocení home office záleží od typu práce. Já si myslím, že v některých oblastech je to dobře, souvisí to s celým posunem směrem k digitalizaci našeho života, která je tak potřebná, což nás do toho covid postrčil. Je to ale případ od případu,“ uvedl prezident Hospodářské komory ČR. Řada firem, podle něho, práci z domova vítá, týká se to zejména oblasti bankovnictví, financí či poradenství.

V rámci této části televizn í debaty byl na obrazovku přizván předseda představenstva a generální ředitel Alabatros Medi Václav Kadlec. Ten konstatoval, že kombinace home office a práce v kanceláři zůstane v Albatros Media v poměru 3:2. načež dodalm že vedení společnosti nepociťuje žádnou motivaci, aby nařizovalo návrat do kanceláří. „Pokud firma pracuje s home officem na pozicích, kde to dává smysl dlouhodobě, tak si myslím, že lze najít model, který funguje,“ uvedl s tím, že k poklesu efektivity v Albatros Media nedošlo.

Problém může, podle Václava Kadlece, nastat při kreativní práci. „Pokud je tým, který se má sejít, má něco vymyslet, je to takové to neformální sezení u stolu a vzájemné sdílení nápadů, tak tam samozřejmě ten home office úplně nedostačuje. Proto jsme přesvědčeni, že nejlepší formou je nějaká kombinace, kdy mají zaměstnanci možnost si vybrat, kde jim práce vyhovuje, ale je dobré, aby pro nějaké sdílení kreativních nápadů existovala i osobní forma,“ prohlásil Václav Kadlec.

Právě k této části televizní diskuse můžeme jenom dodat, že jsme před několika dny zveřejnili zprávu o tom, že byl dělán průzkum mezi firmami, kdy řada jejích šéfů a hlavních manažerů se vyjádřila v tom smyslu, že by uvítali návrat svých zaměstnanců do kanceláří, neboť díky tomu mají vyšší výkon v práci.

  • Zdroj: Česká televize