• Zveřejněno: 20.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Prezident ČR Miloš Zeman podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) podpořil zrušení superhrubé mzdy, ale pouze na dva roky. Další vláda by se měla touto změnou zabývat znovu, uvedla. Ministryně se návrhu nebrání, bude ale hledat shodu na návrhu ve vládní koalicí, ale i s dalšími partnery. Se zrušením superhrubé mzdy souvisí zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu.

Podle zpravodajství České televize ministryně Alena Schillerová se s hlavou státu v neděli sešla na jednání Zemanova expertního týmu. „Členové expertního týmu doporučili, aby snížení daně z příjmu z devatenácti na patnáct procent bylo časově limitováno dvěma roky a aby bylo kompenzováno výrazným snížením objemu daňových výjimek,“ potvrdil výsledek jednání na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ministryně se prezidentovu návrhu nebrání, chce hledat shodu na návrhu ve vládní koalici i s dalšími partnery. Podporu bude hledat i u KSČM, která kabinet toleruje. Naopak tématem pro ni není varianta, že by se snížení daně odložilo na rok 2022.

Na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu se vládní ANO a ČSSD domluvily koncem srpna. Podle dohody by měla zároveň zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139 tisíc korun měsíčně. Ministryně Alena Schillerová po nedělním jednání podotkla, že za takového předpokladu by se v budoucnu ale nesměly zvyšovat platy státních zaměstnanců s výjimkou učitelů.

Prezident Miloš Zeman před jednáním případné zrušení superhrubé mzdy kritizoval, uvedl, že odhadovaný výpadek příjmů ve výši 70 až 90 miliard korun považuje za pokus o nabourání díry do státního rozpočtu.

Ministryně Alena Schillerová do Lán dorazila s prvním návrhem rozpočtu na příští rok. Podle mluvčího prezidenta ČR Jiřího Ovčáčka „byla oceněna výše schodku a naopak kritizováno snížení investic“. Ministryně České televizi v sobotu řekla, že počítá se schodkem 116 miliard korun. Nezapočítala však při tom další možná opatření proti koronaviru ani potenciální výpadek způsobený právě zrušením superhrubé mzdy. Před schvalováním se schodek pravděpodobně výrazně prohloubí kvůli dalším opatřením přijímaným v souvislosti s koronavirem, řekla ČT ministryně.

Podle aktuálního vyjádření Aleny Schillerové se výše schodku bude ještě měnit, i podle poslední makroekonomické predikce. „To je prostě pracovní číslo z nepřesných čísel, které se zpracovávalo před predikcí,“ upozornila. Údaj o reálném schodku ale ministryně odmítla zveřejnit, prý až ho řekne, bude si za ním již chtít stát.

  • Zdroj: Česká televize