• Zveřejněno: 10.07.2019
Bylo na čase! Úřady konečně zpřístupnily občanům všechny důležité informace online. Potřebujete-li zjistit, jaké je vaše bodové konto, kolik přestupků jste nasbírali nebo chcete-li znát podrobnosti o zákazech řízení či profesní způsobilosti, stačí k tomu navštívit Portál občana.
 
Samozřejmě to ale není tak jednoduché, jak na první dobrou zní. Abyste se mohli do Portálu občana přihlásit, musíte nejprve vlastnit elektronickou občanku nebo datovou schránku. Jen díky těmto dvěma věcem je možné se do systému přihlásit a následně si v něm nechat zobrazit všechny důležité informace. Nově tedy třeba kvůli zjištění bodového kontanemusíte na poštu nebo do Czech Pointu, ale zvládnete to během třeba večerních zpráv.

Úřady se ale rozhodly, že mimo výše zmíněného řidičům usnadní život dalšími maličkostmi, které Portál občana zobrazí. Zjistíte tam také to, kdy vám končí platnost řidičského průkazu, ale také číslo průkazu profesní způsobilosti řidiče s vyznačenou způsobilostí a datem její platnosti.

Přihlášení do systému není nic složitého, prakticky jen budete následovat instrukce na obrazovce. Přístup proběhne prostřednictvím elektronické identifikace občana, což vám zaručí, že se k vašim informacím nedostane nikdo nepovolaný. Jde o další krok v postupné elektronizaci státní správy, jejíž součástí je už dnes například pomoc řidiči v tom, že mu je připomenuta končící platnost technické kontroly na jeho vozidle.

Stejně tak by bylo jistě milé, kdyby v podobném duchu, tedy s veškerou aktivní angažovaností, úřady automaticky upozorňovaly taky na končící platnost řidičských průkazů. Většina řidičů je do rukou nebere moc často a je snadné správnou lhůtu promeškat. Tak uvidíme, jestli se něčeho podobného aspoň časem dočkáme. A neskrýváme, že jsme nadšení z toho, jak si i úřady konečně uvědomily, že žijeme v online digitální době a postupně tomu přizpůsobují své služby.

 
  • Zdroj: garaz.cz