• Zveřejněno: 02.05.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vládní strany dál zvažují změny některých sazeb daně z přidané hodnoty od příštího roku. Podle zpravodajství České televize premiér Petr Fiala (ODS) upřesnil, že koalice jedná o tom, jestli ponechat tři sazby, nebo mít jenom dvě.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) totiž nedávno předložil návrh, který počítá se sjednocením dvou nižších sazeb DPH. To je, že místo deseti a patnácti procent, by činila 14 procent. Základní sazba by zůstala 21 procent. Premiér ale upozorňuje, že vládní strany ještě na úpravách DPH dohodnuté nejsou. Výsledek jednání oznámí v polovině května.

Podle premiéra Petra Fialy jeden z cílů, které vláda sleduje, je to, aby systém sazeb DPH byl jednoduchý, srozumitelný, a aby lidé měli pocit, že i v daních je nějaká spravedlnost. Zároveň si myslí, že je potřeba se bavit o nastavení sazeb DPH. Má na mysli, jaké položky budou zařazeny v jednotlivých sazbách DPH. Současně se řeší i otázka, zda mají být dvě nebo tři sazby.

Ministerstvo financí zaslalo koaličním lídrům interní materiál, ve kterém také navrhlo přeřazení části služeb a zboží z dnešní nejnižší 10procentní do základní 21procentní sazby DPH.

Z 10procentní do 14procentní DPH pak resort navrhl v rámci sjednocení dvou nižších sazeb DPH přesunout zboží a služby.

Mírně zlevnit by teoreticky mohly díky jednoprocentnímu snížení DPH položky, které dnes stát daní patnácti procenty. Mezi nimi jsou třeba potraviny, nealkoholické nápoje nebo stavební práce.

Pokud jde o postoje ostatních koaličních vládních stran, například Piráti varují před zvyšováním daní u některých citlivých položek. Podle předsedy klubu pirátských poslanců Jakuba Michálka se potřeba se podívat, jak tyto změny v sazbách DPH dopadnou na jednotlivé skupiny, protože návrhy, které vládní strany zatím diskutovaly, jako je třeba navýšení daně u ubytovacích služeb, by dopadly třeba i na studenty vysokoškolských kolejí.

KDU-ČSL, pro změnu nechce snižovat současný počet tří sazeb DPH. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) současné tři sazby fungují dobře z hlediska sociální podpory zranitelných skupin domácností. Některé položky v těch snížených sazbách by být neměly, byly tam vloženy nesystémově, například řezané květiny nebo nižší sazba DPH u novin a časopisů nedává úplně logiku, dodal ministr Jurečka.

Ministerstvo financí také navrhlo přesunout některé položky z dnešní prostřední, tedy 15procentní sazby DPH, do nejvyšší 21procentní. Třeba sběr a přepravu komunálního odpadu nebo palivové dřevo. Celkem by všechny dosud zmiňované přesuny pomohly zadluženému státnímu rozpočtu.

Hnutí STAN by, spolu s TOP 09, rádo zvýšilo základní sazbu DPH, ve které je velká většina všech položek, to je od oblečení, přes obuv až po elektřinu, ze současných 21 až na 23 procent. To by, podle Starostů a nezávislých, mohlo přinést veřejným financím ročně až padesát miliard.

Podle analýzy ministerstva financí by veřejné rozpočty získaly, díky změnám v DPH, až 29 miliard korun navíc. Třeba Starostové by rádi získali z DPH do rozpočtu ještě více. Podle prvního místopředsedy Starostů a nezávislých Lukáše Vlčka se Starostové debatě o zvýšení horní sazby z 21 procent na 23 nebrání a zároveň říkají: „Pojďme udělat opravdu důslednou revizi jednotlivých složek nebo jednotlivých výrobků, služeb, které jsou v jednotlivých sazbách“.

Podle předsedy klubu poslanců TOP 09 Jana Jakoba by základní sazba mohla být i vyšší, než je dnes, tak, aby příjem z výběru byl vyšší než doposud. Jan Jakob dodal, že i TOP 09 umí představit navýšení horní sazby DPH na 22 či 23 procent.

Sněmovní opozice s úpravami DPH nesouhlasí. Hnutí ANO by neměnilo nic, hnutí SPD by jen snížilo daň u základních potravin.

Podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka nedokáže totiž pochopit, že vláda, která má bojovat s inflací, zvažuje to, že bude zvedat DPH na teplo, na vodu, na stočné, případně na kulturu nebo na sport. Je to, podle něho, jednoznačně proinflační.

Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíře (SPD), že celá „šaráda“ o zjednodušení systému, jak poslancům vláda neustále vykládá, je jen o tom, aby se prostě zvýšila DPH, aby se zvýšily daně.

Česká televize k tomu dodává, že ministr financí Zbyněk Stanjura zatím návrh expertů nekomentuje. Chce je obhajovat až poté, co se na nich vládní strany definitivně dohodnou. Má se tak stát za dva týdny. Ale, již dnes, tj. v úterý odpoledne, budou představitelé koaličních vládních strana úsporná opatření znovu projednávat.

  • Zdroj: Česká televize