• Zveřejněno: 27.08.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Prezident ČR Miloš Zeman dnes odpoledne na Pražském hradě přijal předsedu Asociace samostatných odborů, který ho seznámil s názorem odborů na současnou politickou a ekonomickou situaci v České republice.

V první řadě předseda Bohumír Dufek vysvětlil prezidentu Miloši Zemanovi názory odborů na platnost Státní energetické koncepce, a to v souvislosti s tím, že vrcholné orgány EU prosazují nulovou toleranci uhlíkové stopy v roce 2050, a že některé organizace a iniciativy u nás volají po urychleném odstavení uhelných elektráren a jejich nahrazení obnovitelnými zdroji. Odbory jsou toho názoru, že stávající koncepce Státní energetické politiky je velmi dobře koncipována a vyjadřuje rozumný mix mezi uhelnými elektrárnami, jadernou energetikou a obnovitelnými zdroji. V případě uhelných elektráren odbory doporučují jejich přebudování v rozumných mezích, tak aby byly i nadále funkční a přínosem pro energetickou soustavu České republiky.

Druhým bodem jednání prezidenta ČR Miloše Zemana s předsedou ASO Bohumírem Dufkem byla situace ve zdravotnictví, který panu prezidentovi sdělil názor odborů, že ve zdravotnictví by se mělo daleko více investovat, aby se zdravotnictví dále rozvíjelo ku prospěchu občanů. Aby jim poskytovalo solidní zdravotní péči.

Třetím bodem jejich setkání na Pražském hradě bylo projednání otázky zaměstnávání a odměňování zahraničních, agenturních pracovníků z Ukrajiny, kteří mají mít o 20 % vyšší mzdy, než kmenoví, čeští zaměstnanci, protože to nedávno schválila vláda ČR. Asociace samostatných odborů na tuto situaci již nějakou dobu upozorňuje a žádá vládu ČR o nápravu situace. Naposledy vyjádřila svůj protest na svém jednání včera. Podle odborů je totiž nenormální stav, aby zahraniční, to je ukrajinští zaměstnanci dostali vyšší mzdu než čeští zaměstnanci, když odvádějí stejnou práci. V této souvislosti uvedl, že ho v tomto pohledu podporují i některé zaměstnavatelské a podnikatelské svazy, jako například Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů či Agrární komora ČR.

Předseda Bohumír Dufek požádal prezidenta Miloše Zemana o podporu v této záležitosti. Ten ji samozřejmě vyjádřil. Bohumír Dufek mu oznámil, že má v úmyslu požádat o svolání  mimořádného jednání tripartity na toto téma, přičemž prezidentovi Miloši Zemanovi navrhl, aby se jí zúčastnil. Prezident Miloš Zeman tuto nabídku přijal.

Samozřejmě, že z této situace vyplývá, že se po organizační stránce musí tato mimořádná tripartita připravit. Proto předseda odborů Bohumír Dufek s tímto návrhem na jednání mimořádné tripartity k zaměstnávání a odměňování ukrajinských pracovníků u nás seznámí premiéra Andreje Babiše. Zároveň tento návrh předloží i zaměstnavatelským a podnikatelským svazům, které jsou členy tripartity. Přirozeně o tom informuje Českomoravskou konfederaci odborových svazů, jako naši největší odborovou centrálu.

Bohumír Dufek je přesvědčen, že by tuto žádost o svolání mimořádné tripartity bud poslal písemně v příštím týdnu nebo by ji, popřípadě, předložil přímo na jednání předsednictva tripartity 16. září 2019 s tím, že jednání tripartity by se mohlo uskutečnit na přelomu září a října letošního roku. Jde totiž také o to, aby prezident ČR a premiér našli pro toto jednání potřebný čas.