• Zveřejněno: 18.03.2020
  • Autor: Michael Mareš

Předseda ASO Bohumír Dufek: Jsem přesvědčen, že si vláda a poslanci musí zvyknout na to, že rozpočet nebude ve schodku 40 miliard, ale minimálně 150 miliard korun!

V úterý 17. března se uskutečnilo prostřednictvím videokonference jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR neboli tripartity. V bezprostředním rozhovoru s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem, který jsme zveřejnili v úterý na portálu Odbory.info a dalších našich webových stránkách. V tomto rozhovoru jsme vyzvali vládu ČR, aby našim podnikatelům a zaměstnavatelům pomohla přidělením dodatečných finančních prostředků do státního rozpočtu, protože, podle odborů, tím vláda pomůže i zaměstnancům. Protože požadavky zaměstnavatelů a podnikatelů, zejména živnostníků, na finanční pomoc ze strany vlády ČR více méně neustále rostou, neboť se začíná projevovat útlum ekonomiky, zejména v cestovním ruchu, ve službách, ale i nyní v automobilovém průmyslu, požádali jsme předsedu ASO Bohumíra Dufka o další rozhovor, v němž by vyjádřil názor odborů na to, jak by vláda ČR měla situaci v příštích dnech a týdnech řešit.

⃰Na čem konkrétním jste se na tripartitě dohodli?

Mimochodem, bezprostředním opatřením, na němž se vedení tripartity dohodlo, bylo prodloužení ošetřovného pro rodiče školáků při nynější nákaze koronavirem. Shoda je i na příspěvku státu na mzdy pracovníků z prodejen a dalších provozů s nařízeným uzavřením. I díky iniciativě Asociace samostatných odborů (ASO), ve spolupráci s OSŽ, došlo k podpoře návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ČR a jeho klíčového opatření, díky němuž může vláda pomoci českým zaměstnancům a zaměstnavatelům zmírnit důsledky epidemie COVID-19.

⃰Přirozeně, že se musím zeptat, jak k této dohodě došlo?

V pátek 13. března jsme požádali premiéra Andreje Babiše o mimořádné zasedání předsednictva tripartity, které bylo svoláno na pondělí (16. 3. 2020), ale pak situace vygradovala tak, že bylo jednání přeloženo na úterní osmou hodinu ranní formou videokonference. Především jsme chtěli projednat návrh Ministerstva práce a sociálních věcí ČR „Cílený program podpory zaměstnanosti“, který měl celkem šest bodů. Zaprvé se tento program týkal nařízené karantény. Tento bod jsme jednoznačně podpořili. Vláda by měla zaměstnavatelům zafinancovat sto procent nákladů. Dále jsme chtěli projednat a podpořit zaměstnance v případě osobní překážky při pečování o dítě ve věku do deseti let, tzv. ošetřovné, které činí 60 % denního základu příjmu na 9 dnů na děti do 10 let, u samoživitelek a samoživitelů až na 16 dní na děti do 16 let. Také v tomto případě bude placeno sto procent. A za třetí jsme chtěli upozornit na skutečnost, že zítra by měla placená karanténa skončit, takže jsme požadovali její prodloužení.

Jsem velice rád, že se nám podařilo s vládou dojednat, a na tom mají velkou zásluhu jak odbory, tak i podnikatelé a vláda, že tato doba se prodlužuje až do konce karantény. Takže lidé mohou být klidní, nezůstanou úplně bez finančních prostředků. Ostatně všichni, kdo poslouchali včerejší zprávy, tak si určitě všimli, že to premiér Andrej Babiš potvrdil. A konečně jsme chtěli řešit i případy, kdy je překážka v práci na straně zaměstnavatele, to je povinnost uzavřít provoz. V tomto případě bylo dohodnuto, že ministerstva budou podnikatelům sanovat 80 % doplatku.

Jsem přesvědčen, že vláda a poslanci si budou muset zvyknout na to, že rozpočet nebude ve schodku 40 miliard, ale minimálně 150 miliard korun, protože by vláda a poslanci měli především podporovat udržení zaměstnanosti ve firmách a zabránit tak zbytečnému propouštění, a to samozřejmě nemůže být zadarmo.

⃰Takže v tomto ohledu jste s jednáními spokojen?

Svým způsobem ano, ale chtěl bych ještě upozornit na jednu věc. Samozřejmě, že bych byl velice rád, abychom měli slušný rozpočet, který by se naplnil, ale toto je tak mimořádná situace, že tato teorie se musí opustit. Jak už jsem avizoval v pondělí tento týden, jsem přesvědčený, že dopad na státní rozpočet bude ve stovkách miliard. Pamatuji si velice dobře devadesátá léta, i období krize po roce 2000, vždycky to bylo s velkým propadem a potom nastal pozvolný návrat k normálu. Takže jednoznačně říkám: čím dřív pomůže vláda stabilizovat situaci, tak propad nebude tak velký a návrat do normálu bude daleko rychlejší.

Slyšel jsem, že byla bouřlivá diskuse kolem vládního návrhu, aby se podnikatelé vzdali dalších náhrad…

Vedli jsme v úterý odpoledne na ministerstvu práce a sociálních věcí o tom diskusi a uvidíme, co vláda ve čtvrtek nakonec schválí. Ale to by bylo na dlouhou odbornou diskusi. Chtěl bych, aby naši členové věděli, že jsme pro ně udělali maximum. Na tomto místě musím říct, že ať to byli železničáři, zemědělci nebo lékaři, tak jsme všechno dokázali velice rychle se členy vlády a se zaměstnavateli projednat a Asociace samostatných odborů byla rozhodně slyšet. Společně s Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS) jsme ještě předtím vydali prohlášení, v němž děkujeme zaměstnancům, kteří chodí do práce. Musím říct, že jsem se osobně byl podívat na několika nádražích, kde se průvodčí po vlacích pohybovali bez roušek, což považuji, a teď budu velmi slušný, za velice špatný způsob, doslova za hazard se zdravím. Velice si vážím takových zaměstnanců, kteří s nasazením vlastního zdraví zabezpečovali provoz.

Ano, rozumím tomu, že je to velice výjimečná situace, ale měli bychom udělat všechno pro to, aby se něco podobného v budoucnu neopakovalo. Ať to jsou průvodčí, nebo prodavačky ze supermarketů, kde máme také uzavřené kolektivní smlouvy, ale také lékaři včetně sester, a další a další profese, máme i řidiče autobusů a další, nerad bych teď na někoho zapomněl, tak jim slibuji, že udělám všechno pro to, aby se tato situace už nikdy neopakovala. Na jedné straně v dobách klidu neustále hovoříme o tom, jak je potřeba dodržovat bezpečnost práce a na druhé straně nám pak uteče takováto věc.

Za sebe mohu slíbit, že osobně budu iniciovat jednání s cílem zjistit, co vlastně ve Správě státních hmotných rezerv je, protože to, že tam namísto respirátorů byly uskladněny roušky, je doslova skandální. Ostatně o mnohém svědčí i úterní zásah policie a hasičů v Lovosicích. Takový hyenismus není možné tolerovat. Teď je mimořádná doba a proto si vážím přístupu občanů, je vidět, že když je Čechům nejhůř, že se dokážou semknout.

Epidemie jednou skončí a bude potřeba hospodářství velice rychle rozjet. Chtěl bych našim členům slíbit, že uděláme všechno pro to, aby stát uvolnil finanční prostředky z rozpočtu, i když nás to bude něco stát. Občané, hlavně zaměstnanci, platí daně poctivě, a stát by se v této chvíli měl také zachovat jako poctivý stát, který si svých občanů váží a měl by jim pomoct.

Firmy se ocitají v kleštích. Na jednu stranu o jejich zboží není zájem, na druhou stranu nemají z čeho vyrábět, chybějí jim suroviny, a vlastně také zaměstnanci, kteří z obavy z nákazy zůstávají raději doma…

Ano, souhlasím. Proto Ministerstvo průmyslu a obchodu pro tyto firmy připravilo půjčky a podpůrný program přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku, který je podle nás velmi hodnotný. A ještě musím říct jednu důležitou věc: EU se konečně po dlouhém mlčení rozhoupala a přidělila jednotlivým zemím celkem, pokud se nemýlím, 38 miliard euro, na ČR připadá částka cca 1 mld. euro, což je 27 miliard korun, a já si myslím, že tyto peníze by měly být poskytnuty těmto firmám, které se s nepříznivým stavem, hlavně s opatřeními státu jako je karanténa, potýkají nejvíce.

Dovolte mně i poslední poznámku. Podle odborů jsou mnohé provozovny nedostatečně vybaveny dezinfekcí a rouškami. Například šéf poštovních odborů si postěžoval, že v provozovně v pražských Malešicích není ani tekuté mýdlo…

Obecně, v dané chvíli, lze říct jediné – došlo k podcenění epidemie. Ale myslím si, že se situace zlepšuje, například i tím, že si lékaři a lékárnici vyrábějí vlastní dezinfekci, že jsou otevřené drogerie a lidé si všemožně sami pomáhají. Momentálně je potřeba udělat vše pro to, abychom v této nelehké situaci obstáli. Na detailní rozbor – co kdo, kdy udělal špatně - si nechme čas, až epidemie odezní.