• Zveřejněno: 31.08.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Koronavirová krize způsobila v hlavním městě masivní výpadek turismu s negativním dopadem do ekonomiky celé republiky. Až 62 procent všech zahraničních návštěvníků České republiky totiž míří právě do Prahy, kde utratí miliardy korun ročně. Na celé částce vynaložené turisty v hlavním městě se návštěvníci ze zahraničí podílejí téměř z devadesáti procent. Uvedly to dnes ve svém zpravodajství Novinky.cz.

Nejpostiženější je nyní centrum Prahy, kde doposud plných 95 procent turistů tvořili cizinci. Podle spolku „Centrum žije“, kvůli absenci turistů, hrozí v Praze mnoha firmám kolaps. Spolek dále odhaduje, že by zde mohlo přijít o práci 60 procent lidí pracujících v hotelnictví a 40 procent pracovníků zaměstnaných v obchodech a ve službách s turismem souvisejících.

„Zdaleka to není jen o provozovatelích hotelů, restaurací či maloobchodů, kteří jsou biti obrovským poklesem tržeb. Všichni tito provozovatelé mají navíc své zaměstnance a dodavatele. Půjdeme-li dále, máme tu dodavatele dodavatelů, poskytovatele služeb a další navazující profese. Přes tento ‚strom‘ se nám negativní ekonomický dopad rozprostře do celé ekonomiky i mimo území hlavního města Prahy,“ upřesnil David Mazáček, ředitel Institutu strategického investování Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze a člen výboru zmíněného spolku.

Ten nyní i s dalšími ekonomickými a právními experty poradenských společností Cushman & Wakefield, Grant Thornton a Havel & Partners pracuje na analýze a návrzích, jak efektivně provozovatelům hotelů a restaurací pomoci ze strany státu a města.

Ohroženy jsou desetitisíce lidí 

Novinky.cz dále uvádějí, že cestovní ruch zaměstnává celorepublikově přes 240 tisíc osob. Z nich téměř jedna třetina, konkrétně 74 tisíc lidí, působí v Praze, další jsou v dodavatelském řetězci. Dle analýz ministerstva pro místní rozvoj je ohrožena třetina pracovních míst v cestovním ruchu, v Praze je to ale téměř polovina všech pracovních míst v tomto sektoru.

Mezi regiony nejpostiženější ztrátou zahraničního turismu patří vedle Prahy i Karlovy Vary nebo Český Krumlov. Praha je na tom ale zdaleka nejhůře, počet hostů zde doposud klesl o více než 70 procent. Turisté přitom v Praze utratí každoročně desítky miliard korun, z toho podstatnou část v centru města.

Úbytek turistů lze pozorovat na mnoha exponovaných místech v Praze. Na letišti v Praze v červnu dosáhl počet transakcí pouhých 15 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

„Odhadujeme, že více než 65 procent zahraničních turistů využívá k cestě do Prahy právě leteckou dopravu,“ připomíná David Mazáček.

Strádá i MHD 

Ztráty hlásí i městská doprava. V květnu přepravilo pražské metro méně než polovinu cestujících v porovnání se situací před rokem a také na tomto drastickém propadu se značnou měrou podepsal úbytek turistů.

Na základě odhadů a analytických podkladů předpokládá spolek „Centrum žije“, že pokud nenastane druhá vlna koronaviru, zásadnější návrat turistů zpět nastane až příští rok v létě. Celý segment by se tak dle jejich předpokladů mohl vrátit do svého původního stavu z roku 2019 na přelomu let 2023–2024.

Podle spolku je nutné provozovatele v mezičase podpořit, jinak hrozí centru Prahy značné ekonomické problémy, jejichž dopad negativně ovlivní ekonomiku celé země.

  • Zdroj: Novinky.cz