• Zveřejněno: 09.11.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda
Doba se mění a tato otázka je jednoznačně na stole. Podle článku v magazínu AAzdraví.cz je patrné, že lidem se již nechce pracovat pět dní v týdnu po dobu osmi hodin. Přitom je to dnes standardní pracovní doba u plného pracovního úvazku. Reakce k tou podotýká, že ale když se, ve všední den, projdete kolem poledne po nákupním centru nebo jedete skrz Prahu či jiné velké město, zjistíte, že dříve pevná pracovní doba je již ta tam.
Lidé si jednoduše dnes i v čase, který byl dříve vyhrazen jako pracovní, vyřizují soukromé aktivity, případně se věnují něčemu jinému. Velké rozvolnění ostatně přinesl masový rozvoj takzvaných home office, tedy možnosti pracovat z domova. Nikdo si nedělá iluze, že lidé doma pracují tolik jako v práci. Spíše je to tak, že svoji činnost zvládnou za několik hodin a potom již mají „padla“, jelikož na ně nikdo nedohlíží tak, jako by byli v kanceláři.
Teď ale některé firmy zavelely k tomu, že se lidé budou muset do kanceláří vrátit. Ukazuje se však, že to už významně naráží na vyváženost osobního a pracovního života u lidí. Podle redakce se to bude muset řešit jiným způsobem.
Načež v článku je dále uvedeno, že ve hře je změna pracovní doby, se kterou některé společnosti, ale i státy koketují. Jako nejpravděpodobnější se jeví brzké zavedení čtyřdenního pracovního týdne, jelikož první výzkumy jsou v tomto ohledu překvapivě pozitivní.
Podle nich jde o lepší nástroj než home office, který někdy může být mimořádně neproduktivní. Pokud ale lidé budou skutečně pracovat po dobu čtyř dnů v týdnu, a budou motivovaní k tomu, aby svoji práci stihli, není zde, podle tohoto tvrzení, velkého rozdílu oproti pětidennímu pracovnímu týdnu.
Redakce dodává, že se naopak zdá, že díky třem dnům odpočinku jsou potom lidé v práci čerstvější, kreativnější a nápaditější. V pondělí navíc před sebou nemají nepříjemnou vyhlídku pěti pracovních dnů, ale pouze čtyř, a následně dlouhého časového okna, které mohou věnovat svým blízkým nebo aktivitám, které je baví. To z psychologického hlediska působí mnohem lépe, podotýká redakce.
V některých zemích je tento model doslova na spadnutí. Praktikuje se třeba na Islandu nebo ve Velké Británii a skvělé výsledky přináší také ve Španělsku. Je možné, že v některé z těchto zemí bude brzy plošně zaveden. A jakmile se osvědčí před očima všech, nebude trvat dlouho a Česká republika bude následovat.
„Pracovat pět dní už je pro mě zkrátka nepřijatelné. Aktuálně se dohadují se zaměstnavatelem, abych pracovala pouze čtyři dny v týdnu. Jsem přesvědčena, že odvedu stejné penzum práce. Pátek nebo pondělí chci mít zkrátka volné,“ vysvětlila magazínu AAzdraví.cz jedna pracovnice, která pracuje v jednom z pražských korporátů. Redakce k tomu dále poznamenává, že řada jejích kolegů má něco podobného již vyjednáno a firmy se tomu snaží vycházet vstříc, pokud to jen trochu jde.
Magazín AA.zdraví.cz k tomu ale dodává, že tyto plošné změny pracovní doby by však neměly vést k tomu, že by třeba platy poklesly. Naopak se počítá s rostoucí produktivitou práce, kterou by měla zajistit také značná míra automatizace.
  • Zdroj: AAzdraví.cz