• Zveřejněno: 09.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Nezaměstnanost je v Česku stále poměrně nízká. Jak dlouho ale ještě potrvá, než začne růst? Má smysl podporovat takzvaná „zombie“ pracovní místa? Podle náměstka ministryně práce a sociálních věcí Michala Pícla bude záležet na rychlosti postupujícího očkování a na tom, kdy uvolníme ekonomiku. Michal Pícl v pořadu Interview Lucie Hrdličkové na CNN Prima NEWS prohlásil, že koronavirová krize lidem otevřela oči, načež je vidět, jak je naše republika, ve srovnání se světem, pozadu.

Přetrvávající nízká nezaměstnanost, podle Michala Pícla, vypovídá o tom, že vládní programy fungují. Konstatoval, že ekonomové předpovídali, že v ČR budeme na konci loňského roku na šesti sedmi procentech. Ale ukázalo se, že program Antivirus je úspěšný a levnější než podpora v nezaměstnanosti.

Michal Pícl rovněž vyvrací, že Antivirus podporuje takzvaná „zombie“ pracovní místa. Zaměstnavatelům by se prý nevyplatilo spolufinancovat náhradu mezd lidem, které nepotřebují. Firmy totiž na mzdy z programu Antivirus přispívají do výše 40 procent, zmínil náměstek ministryně práce.

Zároveň si ale netroufl říci, kam až se nezaměstnanost dostane a jak rychle bude růst. Připomněl, že v minulosti měl český pracovní trh spíše opačný problém, to je nedostatek pracovních sil. Podle něho má Česká republika ještě prostor, kam může nezaměstnanost růst. Pro českou ekonomiku je přirozená míra nezaměstnanosti kolem pěti šesti procent, dodal Michal Pícl. Aktuálně jsou bez práce rovná čtyři procenta lidí.

Michal Pícl se dále zmínil, že lidé na nic nečekají a rekvalifikují se. Podle něho je největší zájem o řidičské nebo svářečské kurzy. Dále také o IT znalosti nebo profesi pracovníka sociálních služeb.

Michal Pícl dále uvedl, že se počítá s tím, že trh práce se musí změnit. Takto to nelze do nekonečna dělat, je nutný přesun k digitalizaci. Svět se prostě změní, konstatoval Michal Pícl v narážce na to, že česká ekonomika je stále založena na laciné pracovní síle. Změna má přijít ve smyslu jakési flexibility vzdělávání. Podle něho to znamená, že děti něco vystudují, ale nemusí to dělat do konce života. Budou se muset neustále vzdělávat, upřesnil. Stát prý musí tuto flexibilitu podporovat. Podle Michala Pícla na to jsou peníze zejména v evropských rozpočtech a na Českou republiku tak vznikne tlak, aby tyto peníze vyčerpala.

Michal Pícl rovněž hovořil o tom, že 20. ledna bude v Poslanecké sněmovně projednáván návrh na takzvaný kurzarbeit. Jde o systém, který by měl být v české legislativě ukotven trvale pro využití v dobách, kdy ekonomiku postihnou nenadálé události jako právě například probíhající koronavirová krize. Prohlásil, že návrh na zavedení kurzarbeitu má podporu sociálních partnerů a návrh byl konzultován i s opozicí. Proto Michal Pícl věří v úspěch přijetí kurzarbeitu.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS