• Zveřejněno: 07.06.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanecká sněmovna dnes, v pátek 7. června 2019, dospěla k závěrečnému hlasování o vládní novele elektronické evidence tržeb a odsouhlasila rozšíření evidence na další obory podnikání, mimo jiné řemeslníky. Uvedla to ve svém zpravodajství Česká televize.

Novelu k EET v závěrečném hlasování podpořilo 102 poslanců, zapotřebí jich bylo 96. Hlasovaly pro ni ANO, ČSSD a KSČM. Proti byly kluby ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a všichni nezařazení poslanci.

Předloha v reakci na verdikt Ústavního soudu ČR především rozšiřuje evidenci tržeb na ostatní obory, které jí dosud nepodléhaly, například na řemeslníky, zdravotnická zařízení nebo podnikatele v zemědělství. Zatím platí hlavně pro obchod, restaurace a hotely. Přičemž ministryně financí Alena Schillerová schválení této předlohy zákona označila jako dobrou zprávu pro narovnání podnikatelského prostředí, protože bude platit EET pro všechny vlny, pro všechny podnikatele bez rozdílu.

Současně se některé služby nebo vodné a stočné přesunou do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Ta bude platit i pro audioknihy a elektronické knihy. Zvyšuje se rovněž limit hotovostních tržeb pro možnost využití evidence tržeb bez připojení k internetu. Vláda původně navrhovala 200 tisíc korun, sněmovna ho zvýšila na 600 tisíc korun, dále uvedla Česká televize.

Přes nesouhlas ministryně financí poslanci rozhodli, že evidenci tržeb nebude podléhat předvánoční prodej sladkovodních ryb ve dnech 18. až 24. prosince v takové provozovně, kde se uskutečňují pouze takovéto tržby. S návrhem přišel Pavel Kováčik (KSČM) a ztotožnil se s ním i rozpočtový výbor.

Podle zpravodajství České televize řemeslníci, kterých se zavedení třetí a čtvrté vlny EET týká, s nynějším rozhodnutím sněmovny nesouhlasí. Zároveň nepopírají, že se vyšší náklady na nákup a provoz pokladny můžou promítnout i do cen služeb. Podle ředitele Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů Pavla Žatečky by se měl stát zaměřit na kontrolu toho, kdo provádí práce, kdo pracuje načerno. „Ti EET ani žádné doklady nikdy vyplňovat nebudou, protože těch se to nikdy nedotkne,“ upozornil Pavel Žatečka.

V rámci schvalování EET dolní komora podpořila vyřazení některých sociálních služeb z evidence, a to i hlasy koaliční ČSSD proti postoji vládního ANO. Podle ministerstva financí je taková výjimka nesystémová a zbytečná.

Vyřazení z EET se týká například sociální péče v zařízeních pro osoby s chronickým duševním onemocněním a osoby závislé na návykových látkách, sociální péče v domovech pro seniory a osoby se zdravotním postižením nebo ambulantní a terénní sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Sněmovna také vyřadila z EET sociální služby pro uprchlíky a oběti katastrof nebo sociální prevenci.

Ministryně financí Alena Schillerová to po odhlasování novely zákona komentovala tak, že ČSSD hlasovala pro zákon jako celek. Konstatovala, že novela zákona o EET je součástí koaliční smlouvy, takže skutečnost, že ČSSD hlasovala pro tuto novelu zákona, jako celek, tak ČSSD koaliční smlouvu v podstatě dodržela. Ovšem, na druhé straně, hnutí ANO bude muset vyhodnotit situaci v tom smyslu, že ČSSD hlasovala pro zhruba řadu pozměňovacích návrhů. Přitom, v celém průběhu připomínkového řízení nikdy tato připomínka stran sociálních služeb nezazněla, nejen od koaličního partnera, ale od nikoho.

Na její slova reagoval předseda ČSSD Jan Hamáček s tím, že si vládní koalice bude muset vysvětlit více věcí, zejména obecně fungování obou poslaneckých klubů (hnutí ANO a ČSSD) ve sněmovně. Současně zdůraznil, že k tomu slouží jednání koaliční rady, která se sejde v příštím týdnu.

Česká televize dále uvedla, že předlohu nyní dostane k projednání Senát. Dá se očekávat, že senátoři k ní budou mít výhrady a zřejmě ji dolní komoře vrátí. S tím počítají i vládní koaliční strany. Jan Hamáček k tomu dodal, že v souladu s vládním programovým prohlášením ČSSD podpoří sněmovní verzi.

Podle ministryně Aleny Schillerové se zřejmě bude těžko stíhat účinnost novely od 1. ledna 2020. Spíše to tipuje na jarní měsíce roku 2020.