• Zveřejněno: 14.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanci chystají štědřejší ošetřovné pro rodiče, kteří musí být kvůli zavřeným školám doma se svými malými dětmi. Ošetřovné má vzrůst z dnešních 70 na 80 procent mírně sníženého denního hrubého výdělku. Česká televize zjistila, že růst rodičovské dávky o deset procentních bodů podporuje velká většina poslanců z téměř všech stran. Výjimkou je jen hnutí ANO, podle kterého je současná podpora rodin s dětmi dostatečná.

Vláda tedy zřejmě přenechá rozhodnutí o ošetřovném na poslancích. V Poslanecké sněmovně podporují růst dávky na 80 procent z denního základu strany, které mají dohromady 116 z 200 hlasů. Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že momentálně kvůli zavřeným školám pobírá dávku až 180 tisíc rodičů.

„Vzhledem k tak dlouhému uzavření škol a školek je naprosto nezbytné ty peníze o něco navýšit,“ myslí si místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Navýšení na osmdesát procent podporuje i KSČM. „Udělejme to na nějakou omezenou dobu v rámci krizové situace,“ říká místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer z ODS.

Aktuálně dostává rodič s platem 35 tisíc hrubého měsíční ošetřovné necelých 22 tisíc čistého, po zvýšení by to bylo o tři tisíce víc. „Krize už trvá příliš dlouho, lidé nemají prostředky, nemají peníze, aby platili závazky,“ vyslovil svůj názor místopředseda SPD Radim Fiala.

Jako dobré řešení pro pomoc rodinám vidí zvýšení ošetřovného na 80 procent i Jan Bartošek z KDU-ČSL.

„Teď dáme nějaký opravdu malý čas vládě, aby zareagovala v legislativní nouzi, a pokud se tak nestane, tak s ohledem na většinovou shodu jsme připraveni podat poslanecký návrh,“ uvádí místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Hnutí ANO má zatím ke zvýšení ošetřovného výhrady. Nejsilnější sněmovní klub se obává toho, aby kvůli vyšší dávce nezůstávali častěji doma s dětmi třeba zdravotníci, které teď nutně potřebují nemocnice. „Osmdesátiprocentní ošetřovné, to znamená o deset procent víc, než je teď, může být pro některé nemocnice fatální,“ myslí si poslanec a expert hnutí ANO na sociální politiku Aleš Juchelka.

Na rozdíl od minulého jara zatím poslanci neplánují zvýšit maximální věk dítěte pro pobírání ošetřovného z 10 na 13 let. Některé strany ale mírný růst věkové hranice navrhnou. Podle názoru poslanců STAN by na ošetřovné měli mít nárok rodiče, kteří mají děti na prvním stupni.

Pokud zvýšení ošetřovného v Poslanecké sněmovně projde, bude platit zpětně od letošního prvního března. A to až do dne, kdy stát znovu školy otevře.

  • Zdroj: Česká televize