• Zveřejněno: 22.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Data mezidenních nárůstů v počtech nakažených v České republice dávají podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) naději, že se v tuzemsku nebude opakovat vývoj v Itálii. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Ještě ale není čas jásat, dodal. Je potřeba nadále dodržovat vyhlášená opatření. Policisté se přitom setkávají s jejich porušováním, podle ministra mají pokyn začít přitvrzovat. Několik lidí už bylo pokutováno. Riziko vidí také u takzvaných pendlerů, kteří mohou kvůli práci překračovat hranice. Osobně by byl Hamáček pro zákaz. 

Podle Jana Hamáčka oficiální data ministerstva zdravotnictví a ministerstva vnitra ukazují, že trend průměrného denního nárůstu nových případů koronaviru je sestupný. Ale, zároveň to neznamená, že je naše země z nejhoršího venku.

„Ukazuje se, že mezidenní nárůsty klesají. Sledujeme trendy v celé Evropě, máme ty modely samozřejmě sofistikovanější, ale ty zveřejňovat nemohu. Ukazuje se, že pokud to takto je, a jsou to data, která jsou solidní, tak jsme utekli italskému scénáři. Protože v Itálii byly počáteční nárůsty dramatické a hlavně křivka mezidenních nárůstů neklesala,“ přiblížil ministr vnitra.

Jan Hamáček dále uvedl, že je přesvědčen, že je to takové světlo na konci tunelu, že opatření, která byla u nás zavedena, tak že fungují. To ale neznamená, že teď se bude u nás „jásat a všichni budeme chodit na předzahrádky pít pivo,“ dodal. Zároveň upozornil, že aby křivka pokračovala dál, aby tam třeba za pár dní bylo patnáct procent, potom deset nebo pět, tak to vyžaduje dodržovat opatření. Konstatoval, že pokud vydržíme, tak křivka postupně doklouže na podstatně lepší čísla a v té chvíli budeme z nejhoršího venku.

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, který byl také hostem Otázek Václava Moravce, řekl, že byli rádi, že je předsedou krizového štábu Roman Prymula. „Je to odborník epidemiolog. Brali jsme odborné rady vážně a vyplatilo se nám to. Dnes mluvím o tom, kdy budeme očekávat kulminaci, ale západní Evropa je na začátku, teď dělá opatření, která jsme my udělali už před týdnem, deseti dny. Tam o kulminaci ještě nemohou mluvit. Tím, že jsme dali na odborné rady, tak Česká republika je daleko vpředu a jsem přesvědčen, že to zvládneme,“ prohlásil.

Česká republika měla první případy nákazy přesně před třemi týdny. Během března pak tuzemská vláda přijala několik opatření: byl mimo jiné vyhlášen nouzový stav, značně byl omezen pohyb obyvatel, zavřely se obchody až na výjimky typu potravin, lékáren nebo drogerií, nefungují ani restaurace a bary a zrušena byla výuka ve školách. Od čtvrtka také musí všichni lidí na veřejnosti zakrývat ústa a nos.

Tvrdší přístup policie k porušování opatření

Policie se setkává s porušováním nastavených pravidel, už kvůli tomu někteří lidé dostali pokutu a podle Jana Hamáčka se v tom bude pokračovat. „Na začátku jsme říkali, že apelujeme na selský rozum, aby lidé pochopili, že když nemají roušku, tak ohrožují svoje nejbližší. To myslím zabralo a de facto přes noc se populace zahalila, ale jsou tady někteří, kteří to nepochopí,“ uvedl ministr vnitra.

Podle něho má policie má pokyn, aby pomalinku, ale jistě začala přitvrzovat, protože už to není dál možné porušovat karanténu. Konstatoval, že lidé měli dost času na to, aby to pochopili. Svým konáním ohrožují svoje nejbližší, a to tím, že nerespektují nutnost zakrytí obličeje.

Na vládě se pak, podle Jana Hamáčka, musí vrátit k otázce pendlerů, kteří mají výjimku ze zákazu překročení hranic a kteří v blízkém okolí sousedního státu pracují. O víkendu jim kabinet zavedl povinnost knížek přeshraničních pracovníků. „Pokud jsme tady hermeticky uzavřeli republiku, tak ty desítky tisíc pendlerů jsou jistou ranou, kterou se do těla může dostat infekce. Budeme to muset řešit,“ míní ministr vnitra.

Návrh na zrušení výjimky ale podle něj musí vzejít z odborného stanoviska epidemiologa. „Tedy musí s tím přijít hygiena, respektive pan profesor Roman Prymula. Ten musí říct, jestli je to snesitelné z hlediska rizika šíření či nikoli,“ nastínil. Podle Jana Hamáčka je ale riziko příliš vysoké a jeho názor je to zakázat.

Podle někdejšího policejního prezidenta a současného předsedy senátorského klubu ODS Martina Červíčka, který se účastnil debaty v pořadu, je nejvyšší čas nejen omezit pendlery, ale bavit se také o tom, jakým způsobem bude stát schopen zkontrolovat dodržování karantén a případně nakažených lidí, co se léčí doma. „Teď je to založeno na dobrovolnosti a odpovědnosti těch lidí a marginální skupina, která to případně bude porušovat, nemůže vytvářet větší riziko pro drtivou část veřejnosti, která je schopná opatření respektovat,“ podotkl Martin Červíček.

  • Zdroj: Česká televize