• Zveřejněno: 06.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Velkou brzdou rozvoje české ekonomiky je stavební právo, problémem je i nedostatek pracovníků. Podle zpravodajství České televize to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák na probíhajícím on-line sněmu svazu. A nedaří se podle něj digitalizace státní správy. Sněm hodnotí uplynulý rok poznamenaný pandemií koronaviru a zabývá se tím, jak dál. Jaroslav Hanák také kritizoval přijatou formu kurzarbeitu. Rovněž premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že se návrh nových pravidel kurzarbeitu nepovedl, nikdo není spokojený. V Poslanecké sněmovně proto o něm očekává dlouhou debatu.

„Nejvíce mě trápí trh práce a nedostatek pracovníků, to je po digitalizaci a nutnosti šikovně a dobře investovat největší problém naší ekonomiky,“ uvedl Jaroslav Hanák. Proto také vyzval vládu, aby se znova zabývala možností příchodu zahraničních pracovníků na český trh. „Potřebujeme vysoce kvalifikovanou pracovní sílu. A je mi jedno, jestli bude z Moravy, Čech, Srí Lanky či Běloruska,“ řekl Jaroslav Hanák. Podle něho šéfové firem upozorňují na špatnou situaci na trhu práce. „Podívejte se na příchod zahraničních pracovníků, ti lidé musí přijít,“ požádal Jaroslav Hanák premiéra Andreje Babiše.

Jaroslav Hanák dále kritizoval to, že ministerstvo práce a sociálních věcí nepředkládá vládě vývoj demografické křivky do dalších let. „Ten vývoj není dobrý, je špatný,“ poznamenal.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák také kritizoval přístup ke kurzarbeitu. „Zmastili jste kurzarbeit. Pustili jste se do politických her místo toho, abyste mysleli na firmy a zaměstnance,“ prohlásil Jaroslav Hanák. Načež vyzval premiéra k obnovení sociálního dialogu. „Ty jsi ho, předsedo vlády, zrušil, týdny nefunguje a je doba, kdy bychom měli diskutovat,“ řekl premiérovi Andreji Babišovi.

Předseda vlády Andrej Babiš na to následně reagoval, že návrh nových pravidel takzvaného kurzarbeitu se opravdu nepovedl. Ve sněmovně očekává na toto téma ještě dlouhou debatu.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj v následné diskusi vyzval vládu, aby nezavírala jako součást opatření proti šíření koronaviru mateřské školy a první stupeň základních škol a nezvedala ošetřovné, protože by to odčerpávalo pracovní sílu z trhu práce. Věří tomu, že se výsledná podoba kurzarbeitu ve sněmovně změní tak, aby nediskvalifikovala kvalifikovanou pracovní sílu.

„Budeme chtít vyjednávat o změně parametrů tak, aby kurzarbeit pomohl těm, co má. Nikdo nechce konzervovat mrtvá pracovní místa,“ reagovala na to ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Prioritou Svazu průmyslu a dopravy ČR ve vztahu k vládě je, podle Jaroslav Hanáka, například podpora investic, digitalizace a podpora vzdělávání. „Školství není v dobrém stavu, je třeba reforma základního a středního školství,“ dodal Jaroslav Hanák.

Vláda splnila jen dvě z 15 výzev, které jí Svaz průmyslu a dopravy ČR předal na loňském sněmu, řekl prezident svazu Jaroslav Hanák. Jde podle něj o zajištění všech podmínek nutných k zahájení výběru dodavatele nových jaderných bloků a zajištění dostatku peněz ve Státním fondu dopravní infrastruktury.

V pěti případech ale vláda neudělala žádný pokrok, doplnil. U osmi výzev vláda alespoň začala s jejich naplňováním. Nesplnila požadavek zjednodušit stavební právo ještě v tomto volebním období a stanovení pevného termínu přijetí eura. Vláda také nesmí zrušit povinnou maturitu z matematiky. Musí naopak převést směrnici o autorském právu tak, aby nebrzdila rozvoj umělé inteligence, podotkl.

  • Zdroj: Česká televize