• Zveřejněno: 04.07.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poskytovatel domácí zdravotní péče Charita Česká republika zahájil ve středu sběr podpisů pod Petici na záchranu domácí zdravotní péče. Jejím cílem je získat do 30. září deset tisíc podpisů. Petice, jak uvedl Český rozhlas ve svém zpravodajství, bojuje za plošné navýšení o miliardu, jinak podle zástupců nebude možné lidem poskytovat služby jako doposud.

„Přesně 40 % musíme dokrýt z jiných zdrojů, abychom si udrželi zdravotní sestry a mohli péči poskytovat,“ říká ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Na udržení provozu domácí péči chybí podle Charity ČR asi jedna miliarda korun.

Domácí péče je podle poskytovatelů osmkrát levnější než pobyt pacienta v nemocnici. Jenže peníze od zdravotních pojišťoven nepokrývají ani náklady, například platy zdravotních sester musí Charita dokrývat z jiných zdrojů. Na udržení provozu domácí péči chybí podle Charity ČR asi jedna miliarda korun.

Podle Charity ČR úhrady za péči se stanovují takzvanou hodnotou bodu a v současnosti se pohybují na 1,05 koruny, přitom v roce 2007 se částka pohybovala na 1,11 koruny. „Žádáme navýšení hodnoty bodu o 40 procent na 1,47 korun. Odpovídá to reálným nákladům, které máme,“ dodal Lukáš Curylo.

To ale ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO) odmítá s tím, že se úhrady na domácí zdravotní péči zvyšují. „Letos zaznamenala významný nárůst úhrad o 200 milionu a pro příští rok dojde k dalšímu navýšení o 340 milionu,“ uvedl ministr Adam Vojtěch na twitteru. Radiožurnálu řekl, že naplánovaný nárůst financí pro domácí péči je podstatně lepší než u jiných segmentů.

Domácí péče je naše jednoznačná priorita. Letos zaznamenala významný nárůst úhrad o 200 mil. a pro příští rok dojde k dalšímu navýšení o 340 mil. Kč. Vytvořili jsme pro domácí péči pracovní skupinu a sestrám chceme dát větší kompetence, abychom jim uvolnili ruce a zvýšili prestiž.

„Vytvořil jsem na ministerstvu pro domácí péči speciální pracovní skupinu, kde s jejími zástupci pravidelně řešíme ty nejpalčivější problémy v tomto segmentu. A sestrám chceme dát větší kompetence, abychom jim uvolnili ruce a zvýšili jejich prestiž,“ dodal ministr Adam Vojtěch na svém facebooku.

Nárůst ale podle zástupců domácí péče není dostatečný. „Je argumentováno tím, že celkový objem peněz do segmentu roste. Ale roste i počet klientů,“ uvedl Lukáš Curylo. Spolu se stárnutím populace roste počet seniorů, kteří domácí péči využívají nejčastěji. V současné době jich je přes dva miliony, do roku 2052 přibude další milion.

„Pokud klient péči nedostane, tak mu nezbývá než navštívit nemocnici, kde většinou bývá pacientem na interně, což je osmkrát dražší než naše péče,“ řekl Lukáš Curylo. O rozdělení peněz z veřejného zdravotního pojištění rozhodují zdravotní pojišťovny na základě dohody se zástupci zdravotní péče. Domácí péče na návrhy zdravotních pojišťoven nepřistoupila, ministerstvo proto stanoví v následujících měsících úhrady vyhláškou.

Na úhradu domácí péče šly v minulém roce dvě miliardy. Zástupci domácí péče se podle Lukáše Curyla s pojišťovnami dohodli za podmínek, že se financování v dalším roce vyřeší.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý ale uvedl, že skokové navýšení o desítky procent není možné. „VZP je připravena v jednáních pokračovat a snažit se nalézt řešení a nastavení úhradových mechanismů eliminujících největší problémy poskytovatelů domácí péče jako jsou nákladní pacienti nebo nepřetržitý provoz,“ konstatoval Oldřich Tichý.

Problematické je podle Ludmily Kučerové, která za Charitu ČR s pojišťovnami jednala, také to, že střediska domácí péče dostávají od pojišťoven zálohy a později jim vyfakturují odvedenou práci. „Nemůžeme si dopředu spočítat, kolik dostaneme za vykonanou práci. Dozvíme se to až za rok a půl,“ uvedla Ludmila Kučerová. Někdy pak středisko nedostane za odvedenou práci zaplaceno, protože překročilo svůj limit.

Charita ČR se tak proto rozhodla vyřešit problémy s financováním sběrem podpisů na „Petici za záchranu domácí péče“. Jejím cílem je získat do 30. září deset tisíc podpisů, a ty následně předložit českým senátorům a poslancům, aby se problémem zabývali.

„Důvěrně známé prostředí domova je hojivé už samo o sobě. Chceme, aby nemocní a umírající mohli zůstat v pohodlí i se svými rodinami. Nepřipusťme návrat do časů, které ještě mnozí z nás pamatují, kdy naši blízcí tiše čekali na svůj konec za plentou v přeplněných nemocnicích a lidé s hendikepem žili výhradně v ústavech,“ píše se v petici.

Požadované miliardové navýšení 0,3 procenta ročního rozpočtu veřejného zdravotnictví. „Pro přežití nekomerčních poskytovatelů domácí zdravotní péče jsou však tyto peníze naprosto zásadní,“ stojí v prohlášení k petici.