• Zveřejněno: 07.05.2020
  • Autor: Miroslav Svobod

Koronavirová krize zdražuje ovoce a zeleninu. Například česnek stojí dvojnásobek, co vloni. Paprika letos vyjde na 120 korun za kilogram a květák přijde na 70 korun. Ceny zvyšují mimo jiné opatření vlády proti šíření koronaviru. Zemědělcům chybí stovky zahraničních pracovníků, komplikovanější je i mezinárodní doprava. Uvedl to obchodní ředitel pěstitelské a dodavatelské firmy Bramko Aleš Schneiberg pro zpravodajství Radiožurnálu Českého rozhlasu, který dále prohlásil, že ceny pravděpodobně ještě porostou.

V rozhovoru pro Radiožurnál Českého rozhlasu Aleš Schneiberg dále uvedl, že každý rok, jejich firma, když sklízí zeleninu, tak zaměstnává cca 500 lidí na sklizeň této zeleniny. Přitom těchto 500 lidí obhospodařuje plochu 1000 hektarů. Zároveň zdůraznil, že tato sklizeň, je z pochopitelných důvodů, založena na lidské práci, neboť jde například o svazkování ředkviček, svazkové cibulky, svazkové mrkve apod. „Je to pouze a jenom lidská práce a tento problém máme vyřešený už letitě – od začátku naší firmy. Skoro dvacet let sem jezdí lidi z Ukrajiny, kteří už mají trvalé pobyty a už jsou na tuhle práci naprosto specializovaní. Systém máme vyřešený a máme vyřešenou i tuhle sklizeň. Ale v současné době máme obrovský problém, že tihle lidé sem nemohou přijet kvůli všem opatřením jak na naší, tak i na ukrajinské straně?“ konstatoval Aleš Schneiberg.

K rostoucím cenám zeleniny uvedl, že v první řadě jde o to, že firma nemůže sehnat lidi. Ale, dále se zde projevují i problémy v dopravě. Přičemž nemá na mysli českou zeleninu, ale dovozovou zeleninu, protože se velice špatně shání kamiony pro dovozce, obchodníky se zeleninou – papriky, rajčata a tak dále. Ti to vozí ze Španělska a Itálie. „To si myslím, že je jeden z dalších faktorů. A potom to může být – a u zeleniny je to každodenní otázka – o přetlaku nebo nedostatku na trhu. Pokud je zeleniny nedostatek, tak cena samozřejmě stoupá, pokud je jí hodně, jde cena dolů. To se samozřejmě také projevuje. A samozřejmě sucho, které nás trápí. To je v médiích prakticky každý den,“ řekl pro Radiožunál Aleš Schneiberg.

Odpověděl Českému rozhlasu i na otázku, na kolik je Česká republika v produkci zeleniny soběstačné? Podle něho přesná čísla má k dispozici Potravinářská komora ČR. Ale, on si myslí, že v době začátku naší produkce, když se tady u nás, tj. v Polabí a na jižní Moravě, začne zeleniny sklízet někdy v půlce dubna, a to až do konce října, pokud jde o zeleninu přímo z pole, tak v komoditách, které se tady pěstují, jsme v tomto období soběstační. Potom samozřejmě začne doba vegetačního klidu, tj. od listopadu do dubna, kdy kromě skladované zeleniny, jako je celer, brambory, zelí a tak dále, se musí všechno dovážet. Takže v tomhle období tady v Čechách je zeleniny minimum.

Český rozhlas se ho dále zeptal, zda se dá očekávat, že cena zeleniny v příštích měsících ještě poroste, pokud se neuvolní hranice?

Aleš Schneiberg odpověděl, že se to dá očekávat. Podle něho to může nastat hlavně díky nedostatku zahraničních pracovníků z Ukrajiny. Podobně jsou na tom i naši severní sousede – Poláci, kde také chybí ukrajinští zaměstnanci. Takže, tento problém – nedostatku lidí – se podle Aleše Schneiberga týká celé Ebropy, a to i například Německa. Zároveň k tomu říká, že pokud se to rychle nevyřeší a firmy nedostanou povolení nabýt pracovní sílu, tak se situace může ještě zhoršit a cena může být ještě vyšší.

  • Zdroj: Český rozhlas