• Zveřejněno: 03.11.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR zaslaly dne 2. listopadu 2022 Senátu Parlamentu ČR otevřený dopis, ve kterém senátory vyzývají ke schválení novely zákona o významné tržní síle. Dopis citujeme:

„Vážená paní senátorko, vážený pane senátore, během zítřejšího hlasování o novele zákona o významné tržní síle máte možnost ovlivnit, jestli budou mít čeští zákazníci na pultech velkých obchodů na výběr české kvalitní potraviny, nebo ne. Velcí zahraniční obchodníci tu dlouho používali vůči tuzemským výrobcům potravin praktiky připomínající někdejší „divoký východ“ a jakékoliv regulaci se úspěšně bránili. Podle toho také vypadá sortiment nabízený v regálech, v němž domácí produkce prakticky chybí. Zakročila proti tomu Evropská unie, která nařídila členským státům zařadit do národních zákonů směrnici o nekalých obchodních praktikách. Zkušený lobbista zastupující dominantní obchodní řetězce, které ovládají 75 procent maloobchodu v Česku a určují tím i nabídku potravin, se však stále nevzdává a dává jednoznačně najevo, že velké obchody nehodlají přestat v odírání českých zákazníků, českých potravinářů i českých zemědělců, aby tak znásobily své zisky odváděné do zahraničí. Máte nyní možnost tomu zabránit a učinit z České republiky progresivní a moderní zemi i co se týká potravin.

Členové našich organizací, kteří dodávají na trh 80 procent surovin pro výrobu českých potravin, Vás prostřednictvím našich organizací žádají o podporu současné podoby novely zákona o významné tržní síle, kterou schválili Vaši kolegové z Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve třetím čtení navzdory obrovskému tlaku lobbistů zahraničních řetězců. Přestože je v mnoha ohledech novela méně ambiciózní než v mnoha jiných členských státech, jsou schválené pozměňovací návrhy dobrým kompromisem, který přispěje k nastavení férovějších podmínek v rámci dodavatelsko-odběratelské vertikály v České republice. Mají proto navzdory dezinformacím lobbisty velkých supermarketů ochránit všechny potenciálního dodavatele, a proto mají od začátku podporu zemědělců, potravinářů a jejich profesních organizací. Odmítáme tím lživé tvrzení Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Považujeme za dobré, že byly přijaty pozměňovací návrhy řešící praktiky ohledně slevových akcí. Vítáme také vymezení definice tržní síly na základě schválených pozměňovacích návrhů tím, že významnou tržní sílu bude mít jako dosud každý odběratel, jehož roční obrat na území České republiky přesáhne včetně obratu s propojenou osobou 5 miliard korun. Na odběratele s obratem nad 5 miliard korun se tak novela bude vztahovat vždy.

Pokud pozměňovací návrhy poslanců Josefa Kotta, Karla Smetany a Petra Bendla odmítnete, dáte do rukou obchodních řetězců znovu obrovskou sílu, které budou nadále zneužívat. Jejich největší výhodou bude, že pokud bude dodavatelem větší potravinář, tak se na jejich obchodní vztah zákon o významné tržní síle nebude vztahovat a budou si moci dělat, co budou chtít. Kromě zvýhodnění obchodních řetězců to paradoxně velmi negativně zasáhne malé a střední potravináře a zemědělce tím, že obchodní řetězce budou preferovat velké potravináře, aby nemusely dodržovat zákon o významné tržní síle, a ty malé, kde by to musely dodržovat, jednoduše odmítnout.

Vážené senátorky, vážení senátoři, rozhodujete nyní o budoucnosti českého zemědělství a potravinářství, a tím také o tom, co budou konzumovat čeští občané v příštích letech. Budou to české kvalitní potraviny za dostupné ceny, nebo výrobky z dovozu, které k nám putovaly stovky i tisíce kilometrů a o jejich kvalitě by se dalo polemizovat. Nedávno jsme se o tom mohli přesvědčit v polské aféře s přimícháváním technických olejů do krmných směsí pro drůbež. Věříme, že Vám záleží na českých spotřebitelích a chcete jim dopřát to nejlepší, a nenecháte se ovlivnit zavádějícími a tendenčními argumenty mocných zahraničních hráčů.“

Pod dopisem jsou podepsání prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

  • Zdroj: Agrární komora ČR