• Zveřejněno: 23.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se v neděli střetli ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD a ekonom Mojmír Hampl. Hovořili především o obrovském státním dluhu, o možnostech jeho oddlužení, a to buď zvýšením příjmů státního rozpočtu formou zvýšení daní či postupným snižováním mandatorních (povinných) výdajů. Přičemž se v tomto případě hovořilo, zda zvýšit či nezvýšit důchody pro příští rok.

Ministryně Jana Maláčová hned v úvodu pořadu přiznala, že státní kasa je na tom zle. „To zadlužení České republiky je obrovské, zejména díky koronakrizi. Ale jednorázově nebo dvourázově se to zvládnout dá. Ale bohužel jsme se v závěru roku střelili do nohy neprofesionálním zrušením superhrubé mzdy. To je vina Babiše a ODS,“ prohlásila Jana Maláčová úvodem.

Ekonom Mojmír Hampl k tomu velmi kriticky dodal, že „musím říci, že mě to znepokojuje. Relativně málo jsme pomáhali zasaženým sektorům, a relativně hodně jsme zvyšovali zadlužení, což není tak snadné, ale nám se to povedlo.“ poznamenal ironicky Hampl.

Ministryně Jana Maláčová trvala na tom, že největší problém je ve zrušení superhrubé mzdy, takže je třeba řešit především příjmovou stránku. „Samozřejmě že musíme šetřit, ale nechceme se prošetřit krizí jako pravicové vlády, a prohloubit tak krizi,“ konstatovala Jana Maláčová.

Naproti tomu Mojmír Hampl uvedl, že „že i Nejvyšší kontrolní úřad upozorňuje, že to, co jsme utratili za covid, je zhruba tak polovina toho zadlužení, tak to vám otevře oči. Jsou dvě cesty: buď zvyšovat daně, nebo udělat efektivnější stát.“ načež poznamenal, že stát je nyní rozsáhlý a velmi byrokratický. „Máme velký a nemotorný stát, ale ten stát nám příliš nepomáhá, nakonec jsme si i roušky šili sami. Tak si pojďme říct, že až bude krize, tak si stejně budeme šít roušky sami, tak pojďme udělat ten stát efektivnější,“ konstatovala Mojmír Hampl. Pokud je na tom státní rozpočet špatně, což je, tak je třeba si velmi rozmyslet, že nelze zvyšovat důchody a platy státních úředníků. „Pokud se shodneme na tom, že párty skončila a zdroje nejsou, tak zvyšovat důchody nad rámec zákonné populace je velmi nezodpovědné a populistické,“ prohlásil Mojmír Hampl.

Ministryně Jana Maláčová v tom okamžiku přešla do protiútoku, když uvedla, že „mně teď spousta lidí psalo, že Václav Klaus rozpustil z důchodového fondu 300 miliard a vláda ODS a TOP 09 rozpustila dalších 150 miliard.“ Peníze se podle ní mají sehnat ze zvýšení majetkových daní a od nadnárodních korporací v podobě digitální daně na hladině sedmi procent. „Já jsem ale sociální demokratka, takže já nemůžu dopustit to, že když tady pan Babiš a ODS zničí státní rozpočet, tak to odnesou ti nejchudší. Tady se ta debata točí na tom, že ty peníze se rozfrcaly, že je získali ti nejbohatší, nadnárodní korporace, velcí a silní, a teď to nemohou odnést senioři,“ prohlásila v této části televizní debaty ministryně práce a sociálních věcí. Proto trvá na tom, že by senioři měli získat navýšené důchody. „Můžete si říkat o nezodpovědném hospodaření, co chcete, pro mě je to přerozdělování,“ uvedla Jana Maláčová s tím, že na Západě je tento model stejný.

Podle ekonoma Mojmíra Hampla to vypadá tak, že ministryně Jana Maláčová sice ví, že státní kasa je na tom zle, ale místo toho, aby se to snažila změnit k lepšímu, chce to ještě zhoršit.

Ministryně k tomu poznamenala, že peníze se najít dají, pokud by všichni šetřili na svých resortech tolik, jako na tom svém šetřila Maláčová. „Bohužel, nejsou všichni zodpovědní tak jako já,“ prohlásila Jana Maláčová.

V této části televizní besedy oba protagonisté hájili své názory a postoje. „Já chápu, že vy hájíte zájmy nadnárodního kapitálu. Já hájím lidi, kteří za sebou nemají žádné lobbisty,“ vyslovila se Jana Maláčová. K tomu musíme dodat, že ekonom Mojmír Hampl vede poradenské služby pro finanční sektor ve společnosti KMPG.

„Já hájím zájmy téhle země, já tady chci žít,“ reagoval na slova Jany Maláčové ekonom Mojmír Hampl.

Hosté potom přehodili debatní výhybku k důchodové reformě a ekonom Mojmír Hampl prohlásil, že předložený návrh ministryně Jany Maláčové není žádnou reformou. „Je to jen kosmetická úprava, která dnešní neudržitelný důchodový systém učiní ještě neudržitelnější. Skutečnou reformu si představuje tak, že bude obsahovat kroky, které udrží důchodový systém při životě,“ konstatoval Mojmír Hampl.

Ministryně Jana Maláčová poté, na adresu ekonoma Mojmíra Hampla, prohlásila, chce v podstatě privatizovat důchodový systém, což ona nikdy nepřipustí.

Mojmír Hampl na to opět reagoval s tím, že uvedl: „Paní ministryně, my spolu máme korektní vztahy, já vás považuji za slušného člověka, ale to, co mi tady říkáte, to je, jako kdybyste mluvila na sjezdu své strany.“

Ministryně Jana Maláčová ovšem dále trvala na tom, že to, co navrhuje, je důchodovou reformou a ona trvá na jejím prosazení. Otázkou podle ní je, jak se k tomu postaví ostatní politické strany.

V průběhu této televizní debaty, kromě důchodové reformy, hájila také zkrácení pracovního týdne z pěti dní na čtyři někdy kolem roku 2030. Ekonom Mojmír Hampl k tomu konstatoval, že to je špatný nápad, který zapříčiní, že budeme zaostávat za ostatním světem.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS, Parlamentní listy