• Zveřejněno: 30.12.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Oděvní firma Blažek Praha na sebe podala návrh na insolvenci. Firma eviduje více než 150 věřitelů, kterým dluží dohromady téměř 87 milionů korun. Požádala zároveň soud o povolení reorganizace. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Podle serveru Novinky.cz na tuto informaci upozornil server iHned.cz, podle kterého zakladatel firmy zvažuje vstup nového investora.

Ve zprávě se dále uvádí, že společnost dostalo do platební neschopnosti nucené zavření prodejen během první a druhé vlny koronavirové epidemie. V době uzavření kamenných obchodů v období nouzového stavu zaznamenala citelný pokles dosavadních tržeb, protože on-line prodej zboží prostřednictvím e-shopu nemohl ani částečně vykompenzovat těžké prodejní ztráty.

Po otevření prodejen v květnu sice firma Blažek zaznamenala nárůst v tržbách, ten však zdaleka nedosáhl úrovní roku 2019 a nadále byl o desítky procent nižší. Společnost poté využila mimořádného moratoria, což její situaci částečně stabilizovalo, ale ani potom nebyla schopna dostát svým závazkům. Problém následně ještě prohloubila druhá vlna pandemie a opětovné uzavření celé maloobchodní sítě v říjnu.

Firma Blažek Praha za loňský rok vykázala čistý obrat 455 milionů korun a v současnosti zaměstnává 132 lidí, z toho 115 na hlavní pracovní poměr. Firma Blažek má podle informací na svém webu 21 obchodů v Česku a osm na Slovensku.

  • Zdroj: Novinky.cz