• Zveřejněno: 13.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Odboráři a zaměstnavatelé se letos, při jednání tripartity, nedohodli na zvýšení minimální mzdy pro příští rok. Podle zpravodajství České televize odbory požadují přidání o 1400 korun na 16 tisíc korun, podnikatelé by nepřidávali vůbec. O případném nárůstu částky rozhodne vláda. Svůj návrh v pondělí na tripartitě nepředložila, řekl po skončení jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

„Vláda nepřišla s žádným návrhem. Chtěla to přehodit na nás (odbory a zaměstnavatele), ať se dohodneme. Za 25 let jsme se nedohodli nikdy,“ uvedl Josef Středula. Podotkl, že vládu odboráři několikrát k jednání o minimální mzdě vyzývali.

Zaměstnavatelé jsou proti tomu, aby se příští rok nejnižší výdělek navyšoval. Poukazují na to, že firmy se potýkají s koronavirovou krizí. S minimální mzdou by musely zvýšit také zaručenou mzdu. Ta se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce. Pohybuje se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku.

„Chápeme argumenty zaměstnavatelů. Na druhé straně zásadně nesouhlasíme. Není možné, aby se propadla minimální mzda pod úroveň zemí, které jsou na tom daleko hůř než Česko,“ uvedl Josef Středula.

Podle české televize Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR navrhuje, aby od roku 2022 nejnižší výdělek odpovídal polovině průměrné mzdy z předloňska. V podkladech pro vládu autoři návrhu uvedli, že pokud by se postupovalo podle jejich vzorce už v příštím roce, minimální mzda by od ledna stoupla z nynějších 14.600 na 17.100 korun. Nejvyšší zaručená mzda by tak dosahovala zhruba předloňské průměrné mzdy, tedy 34.200 korun. Minimální mzdu loni pobíralo podle resortu asi 140 tisíc zaměstnanců.

Česká televize dále informovala, že o navýšení platů ve veřejném sektoru tripartita v pondělí nejednala. Návrh rozpočtu počítá s tím, že by se měla od ledna zvednout suma na výdělky učitelů o devět procent. Zdravotníci by měli dostat deset procent navíc. Odboráři podotkli, že policistům, hasičům, hygienikům a dalším pracovníkům veřejné sféry by podle návrhu rozpočtu plat růst neměl. Josef Středula dodal, že zatím není jasné, o kolik si od ledna polepší politici.

Vláda počítá s rušením superhrubé mzdy. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by se tak čisté výdělky zvedly zhruba o pět procent. „Nebudeme souhlasit se mzdovým nárůstem,“ uvedl Jaroslav Hanák. Podle něho ale bude záležet na každé firmě, zda svým lidem bude moci přidat.

Tripartita se v pondělí sešla po více než čtvrt roce. Jednání se konalo na dálku jako videokonference. Příští zasedání by mělo být 2. listopadu.

  • Zdroj: Česká televize