• Zveřejněno: 18.08.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zaměstnanci mají mít právo na proplácení testu na koronavirus i proto, že si platí zdravotní pojištění, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek. Věří také tomu, že testy ve firmách bude nakonec znovu proplácet stát. Zaměstnavatelé by ale podle něj měli začít s testováním svých pracovníků sami.

Vít Samek ve vysílání CNN Prima NEWS do jisté míry kritizoval vládu kvůli tomu, že ohledně otázky testování a potažmo i očkování lavíruje. Ministerstvo zdravotnictví, podle něho, „každý týden říká něco jiného“. I proto apeluje na zaměstnavatele, aby se o testy pro své zaměstnance minimálně zprvu postarali sami. „Věřím, že rozum zvítězí. Zvítězí tím, že zaměstnavatelé pochopí, že chtějí vyrábět a mít své zaměstnance zdravé,“ řekl místopředseda ČMKOS Vít Samek.

S tímto názorem souhlasí i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj. „Zaměstnavatel je povinen vytvářet vhodné a zdravotně nezávadné prostředí,“ řekl v pořadu 360°. Připustil ale, že cesta, kdy společnosti testují své zaměstnance na své vlastní náklady, není správná. „Není to možná dobře, nicméně my vždy budeme hledat cestu, jak se starat o své zaměstnance,“ doplnil.

Podle něho jsou na tom malé i velké firmy v této věci prakticky stejně. Malá společnost sice nemá tolik peněz, ale velké podniky zase mnohdy zaměstnávají daleko více lidí. „Pro každého je to obdobná karta. Když je podnik malý, tak platí málo testů,“ popsal jednoduchou úměru Jan Rafaj. Podle něho právě firmy přispěly ke zlepšení koronavirové situace tím, že v uplynulých měsících zavedly testování svých zaměstnanců a některé k tomuto kroku přistoupily znovu i nyní.

S tím, aby zaměstnavatelé platili svým zaměstnancům testy, ovšem nesouhlasí šéf Podnikatelských odborů Radomil Bábek. „To je přenesení odpovědnosti a nákladů. Pokud chce stát něco zavést, musí nést náklady,“ řekl v pořadu 360°.

Vít Samek je přesvědčen, že testy ve firmách nakonec skutečně bude platit stát. „Já věřím, že to vláda zaplatí,“ řekl místopředseda ČMKOS ve vysílání CNN Prima NEWS. Navíc v této věci mohou zaměstnanecké a zaměstnavatelské organizace spojit síly. „My s nimi budeme bojovat za to, aby jim to stát zaplatil,“ zdůraznil. Podle něho ale zároveň nelze přehlédnout fakt, že zaměstnavatelé mají povinnost minimalizovat riziko nemocí u svých zaměstnanců.

Miroslav Svoboda

Zdroj: CNN Prima NEWS

  • Zdroj: CNN Prima NEWS