• Zveřejněno: 22.08.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Od ledna do konce července si o změnu – tedy zvýšení – rodičovského příspěvku požádalo skoro čtvrt milionu lidí. Další už to udělali v závěru loňského roku. Nově může rodič na dítě čerpat 300 tisíc korun, zatímco dříve to bylo 220 tisíc. Peníze navíc ale nezískali ti, kteří příspěvek dobrali před prvním lednem. Stížnost na toto pravidlo leží nyní u Ústavního soudu. Informovala o tom dnes ve svém zpravodajství Česká televize.

Přičemž dále uvedla, že jen do konce července si o změnu výše rodičovského příspěvku požádalo více než 220 tisíc lidí. Úřad práce pak eviduje další desítky tisíc nových žádostí o dávku. Na začátku roku mimo jiné i kvůli rodičovskému příspěvku stály před úřady fronty. „Od ledna do března byl nápor mnohem vyšší, v tom dalším období už se počet snižoval,“ uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Podle České televize zájemci o rodičovskou mířily na úřady práce s tím, že jich bylo tolik, že se tvořily fronty a lidé čekali i desítky minut, než na ně přišla řada u přepážky. Zároveň uvedla, že na úřady práce se také obraceli i rodiče s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek vyčerpali do konce loňského roku a podle konečného znění zákona na něj nárok nemají. Do konce července jich podalo žádost téměř 3800. Načem k tomu Česká televize ve svém zpravodajství dodala, že o nároku těchto žadatelů o rodičovský příspěvek rozhodne až Ústavní soud ČR, protože se na něho se žádosti, aby vydal v tomto případě příslušné rozhodnutí, obrátila skupina senátorů.

Na vyjádření Ústavního soudu ČR čeká i ministerstvo práce a sociálních věcí. „Po obdržení rozhodnutí zvážíme, jak postupovat dál,“ řekl k tomu mluvčí resortu Jan Brodský.

„O termínu projednání ani vyhlášení zatím od soudu žádné zprávy nemám,“ uvedl spoluautor ústavní stížnosti advokát Ondřej Strava.

  • Zdroj: Česká televize