• Zveřejněno: 06.03.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Sesazený předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, který skončil kvůli nezaplaceným členským příspěvkům, dal jasně najevo, že bude chtít svůj mandát zpět. Znovuzvolení však nemá jisté. „Někteří odboráři si s ním budou chtít ´vyřídit´ jeho loňskou neúspěšnou kandidaturu na prezidenta,“ doslova uvádějí Novinky.cz.

Novinkám a Právu to řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. „Část předsedů odborových svazů Středulovi podporu vyslovila, ale nevyjádřili se všichni,“ uvedl Dobšík. Naznačil, že za zveřejněním kauzy s neplacením příspěvků, o níž poprvé informoval deník Blesk, mohla být motivace Josefa Středulu sesadit. „Určitá nevole se táhne jako důsledek prezidentské volby, a toho, jak k ní pan předseda přistoupil. Podporu Danuše Nerudové někteří lidé berou jako zradu,“ uvedl Dobšík.

Josef Středula odstoupil z volby těsně před prvním kolem v lednu loňského roku. Mimořádný sněm Českomoravské konfederace odborových svazů zvolí předsedu 25. března. Pokud na něm bude Josef Středula kandidovat na předsedu, musí jej někdo z delegátů navrhnout. „Sám se navrhnout nemůže,“ uvedl Dobšík

Také bývalý předseda ČMKOS a někdejší předseda Senátu za sociální demokraty Milan Štěch Právu a Novinkám naznačil, že jasněji bude možné sesazení Josefa Středuly vysvětlit až po sněmu. „Středula řekl, že bude znovu kandidovat. Pokud se stane předsedou, ukáže se, že za vším opravdu bylo jeho pochybení, které odboráři uznali. Pokud ne, bude se dál spekulovat o jiných důvodech,“ poznamenal Štěch.

Josef Středula, který, podle Novinek, v uplynulých dvou dnech nebral telefon ani nereagoval na esemesky, neplatil členské příspěvky pět měsíců, a proto byl v prosinci automaticky vyloučen ze své základní organizace. Předsedou odborové konfederace byl v té době zřejmě neoprávněně. V pondělí označil celou situaci za „lajdáctví“. Uvedl, že peníze na účet poslal později, ale protože byl mezitím vyloučen, vrátily se mu. S koncem členství mu zanikl i mandát předsedy.

„Ve stanovách vždy bylo, že když člen v dané lhůtě nezaplatí příspěvky, automaticky mu zaniká členství. Pokud vím, byl na to upozorněn, ale asi komunikace proběhla neúspěšně, proto se mu měřilo stejným metrem jako každému jinému,“ uvedl Štěch.

Roman Ďurčo, předseda OS KOVO, jehož byl, a je, Josef Středula členem, ocenil, že se bývalý předseda postavil k situaci čelem. „Na sněmu zvolíme nového předsedu a tím můžeme celou kauzu uzavřít,“ řekl. Podle něho zatím nic nenasvědčuje tomu, že by měl Josef Středula protikandidáta. „To je věcí jednotlivých svazů,“ zdůraznil Ďurčo, a dodal, že Josef Středula má mezi nimi podporu. „Pan Středula přiznal chybu, na základě toho mu skončilo členství, a podle stanov mu zanikl mandát. Chyby děláme všichni, jsme jen lidi. Dějí se horší věci,“ uzavřel své okomentování vzniklé situace Roman Ďurčo.

„Máme necelé tři týdny na to, abychom zjistili názor našich členů. Nevíme, jestli bude Středula kandidovat sám, nebo bude mít protikandidáta,“ řekl pro Českou televizi předseda odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. „Stanovy platí pro každého. Důsledky se vyvodily, ale to neznamená, že nemůže být nominován,“ dodal.

Českomoravskou konfederaci odborových svazů Josef Středula vedl od roku 2014. Naposledy ho odboráři zvolili do čela na další čtyřleté období na sjezdu v dubnu 2022.

  • Zdroj: Novinky.cz