• Zveřejněno: 28.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanci v úterý schválili prodloužení nouzového stavu do 17. května. Hlasování původně iniciovala vláda, která se snažila prosadit trvání nouzového stavu až do 25. května. Podle zpravodajství České televize v Poslanecké sněmovně nakonec ale z celkových šesti návrhů zvítězil návrh KSČM.

Bez prodloužení nouzového stavu nouze by podle vlády stát musel od 1. května uvolnit část zákazů a omezení. Podnikatelé by třeba mohli otevřít všechna obchodní centra a restaurace – a to by, jak uvádějí členové kabinetu, znamenalo velké riziko propuknutí druhé vlny nákazy koronavirem.

„Z epidemiologického hlediska je nutné i nadále bránit nekontrolovanému šíření epidemie potřebnými opatřeními a naše země je i nadále ve stavu nebezpečí. I nadále jsou ohroženy životy, zdraví, majetek, ale i vnitřní pořádek a bezpečnost,“ zdůrazňoval premiér Andrej Babiš (ANO). „Věřím, že s další žádostí o prodloužení nouzového stavu tu stojím už naposledy.“

Podle Andreje Babiše žádala vláda o prodloužení nouzového stavu i kvůli rozhodnutí soudu, který minulý týden zrušil hlavní omezující opatření ministerstva zdravotnictví zejména v obchodu a službách. Podle soudu je má vydávat vláda podle krizového zákona, což kabinet následně učinil.

Poslední vlna uvolňování obchodu a služeb má nastat právě 25. května. Po tomto datu by už měla podle vlády stačit opatření ministerstva zdravotnictví přijímaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví. „Proto mi nedává smysl hlasovat nebo podporovat prodloužení nouzového stavu po dobu kratší, samozřejmě kromě důvodů, které jsou politické,“ hájil návrh vlády ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

S tím souhlasil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), nouzového stavu je podle něj třeba k postupnému uvolňování opatření a vyhodnocování vlivu těchto kroků. Vládní rozhodnutí jsou dle ministra založená na doporučení epidemiologů a mají svá opodstatnění. „Nedává smysl debata o tom, jestli prodloužíme nouzový stav o týden, deset dní nebo čtrnáct dní. Jediné smysluplné je prodloužit nouzový stav do 25. května,“ řekl Adam Vojtěch.

Vládní návrh ale před poslanci nakonec neuspěl, Poslanecká sněmovna naopak přijala návrh KSČM, který by prodloužil nouzový stav pouze o 17 dní čili do 17. května 2020, což je méně, než žádala vláda a více, než navrhovala politická opozice v Poslanecké sněmovně.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa strana zohledňovala trvající ohrožení života a zdraví občanů, současně ale zvažovala nutnost návratu k normálu. „Chceme, aby uvolnění probíhalo tak jak je možné s vyhasínáním nákazy,“ řekl Filip v pořadu České televize Události.

KSČM navrhovala i dvě doprovodná usnesení. Podle těchto bodů by měla vláda do 10. května předložit sněmovně návrh legislativních změn, které by umožňovaly centrální nákup ochranných pomůcek, a to zejména českých výrobců. Vláda by také do 5. května měla předložit opatření, která budou přijata po skončení nouzového stavu v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví.

Podle poslance KSČM Zdeňka Ondráčka by ale strana byla i pro další prodloužení nouzového stanu o jeden nebo dva týdny, pokud by bylo třeba takové opatření přijmout.

Nevládní strany se většinou postavily za prodloužení stavu nouze, ale na kratší dobu. ODS i poslanci SPD se vyslovili pro prodloužení jen do 7. května. Pouze do 10. května chtěli nouzový stav prodloužit poslanci za TOP 09 a STAN. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka před hlasováním uvedl, že lidovečtí poslanci zvednou ruku pro prodloužení jen o sedm nebo deset dní. Piráti si před jednáním sněmovny stanovili čtyři podmínky, při jejichž splnění jsou pro prodloužení nouzového stavu ochotni hlasovat. Podle jejich předsedy Adama Bartoše ale vláda na tyto návrhy nijak nereagovala.

Na plénu Poslanecké sněmovny se nakonec diskutovalo o šesti poslaneckých návrzích. Vládě opozice vytýkala i nesrozumitelnost, veřejnost je podle ní zmatená a nevyzná se v chaotických vládních krocích. Ministr průmyslu a zároveň ministra dopravy Karel Havlíček (za ANO) proti-argumentoval, že vláda má plán, který jasně komunikuje. „Nedovedu si představit, že někomu není zcela zřejmý,“ uvedl.

Prohlášení opozičních poslanců o tom, že vláda, když informuje naši veřejnost o harmonogramu rozvolnění vládních opatření, vyvolává v hlavách občanů zmatek, odmítl předseda KSČM Vojtěch Filip ve svém vystoupení pro Českou televizi. Prohlásil, že harmonogram rozvolnění vládních opatření lze najít na webových stránkách ministerstva zdravotnictví. Takže, podle něho představitelé opozice lžou, když tvrdí, že vláda nezvládá harmonogram rozvolňovacích akcí. Vojtěch Filip dále stanovisko poslaneckého klubu KSČM, prodloužení nouzového stavu do 17. května zdůvodnil tím, že vláda tak získá čas, aby reagovala na rozhodnutí Městského soudu v Praze, který svým usnesením přiměl vládu ČR, aby uznala, že vládní opatření jsou platná jen v době vyhlášení nouzového stavu a nejsou platná na základě opatření, které vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví, a to podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Proto poslanci KSČM navrhli vládě, aby daný časový prostor využila k tomu, že změní legislativu a umožnila v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví přijmout taková opatření, která by byla přísnější, než je tomu dosud, a svým charakterem by se přiblížila vládním opatřením, která jsou přijímána na základě nouzového stavu.

Výsledkem tohoto doporučení poslaneckého klubu KSČM bylo, že premiér Andrej Babiš při své návštěvě u prezidenta ČR Miloše Zemana o tomto návrhu prezidenta osobně informoval. Po skončení návštěvy sdělil do médií, že ministr zdravotnictví předloží návrh na změnu zákona o veřejném zdraví, aby mohl tento zákon lépe reagovat na koronavirus.

  • Zdroj: Česká televize