• Zveřejněno: 03.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Nezaměstnanost v srpnu zůstala na stejné úrovni jako v červenci, kdy činila 3,8 procenta. Lidí bez práce meziměsíčně dokonce mírně ubylo, a to zhruba o šest set. Úřady práce evidovaly 279.078 nezaměstnaných, podle zpravodajství České televize to dnes oznámila na tiskové konferenci ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní je český trh práce v dobré kondici díky vládní podpoře.

Podle ministryně Jany Maláčové v minulém měsíci bylo v evidenci úřadů 340.823 volných míst. Počet volných pracovních míst v srpnu oproti červenci vzrostl o 6540, meziročně jich ale ubylo o více než 9700, vyplývá z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR.

Tři čtvrtiny volných míst jsou určené lidem se základním vzděláním, doplnila Jana Maláčová. Práci si v srpnu našlo přes 25 tisíc lidí. 

Zmíněných 279 tisíc lidí bez práce je zároveň nejvyšší srpnová hodnota od roku 2017. Oproti červenci počet nezaměstnaných klesl téměř o šest stovek, míra nezaměstnanosti meziročně však stoupla o 1,1 procentního bodu. Loni na konci osmého kalendářního měsíce bylo bez práce o 74 289 lidí méně než letos, vyplývá také z údajů Úřadu práce ČR. 

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v srpnu 22 okresů. Nejvíce stoupl v Přerově, a to o 3,5 procenta. Následovala Praha a Most s nárůstem o 3,3 procenta.

V 55 regionech nezaměstnanost v srpnu oproti červenci naopak klesla. Nejvíc na Písecku a na Jesenicku, a to o 9,3 procenta, respektive 7,4 procenta. 

  • Zdroj: Česká televize