• Zveřejněno: 05.06.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Nezaměstnanost v květnu vzrostla na 3,6 procenta. Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti je ve výši 0,2 procentního bodu s tím, že v dubnu byla nezaměstnanost ve výši 3,4 %. Na tiskovém brífinku, v přímém přenosu Česká televize, to dnes oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Podle ní to znamená, že nárůst nezaměstnanosti neroste skokově. Jsou to slušná čísla, ale zřejmě taková nezůstanou.

Jsem ráda, že nezaměstnanost neroste v Česku tak skokově, jsou to stále slušná čísla, ukazuje to, že zaměstnavatelé díky naší vládní pomoci nepropouští tolik, jako se očekávalo. Můžeme to přičíst zejména programu Antivirus nebo i řadě dalších programů. V nich nepolevíme, abychom nezaměstnanosti předcházeli, protože stále není vyhráno,“ uvedla Jana Maláčová.

Aktuálně je podle ministryně 266.144 uchazečů o práci, tedy o 12.104 lidí více než v dubnu. Nárůst nezaměstnanosti je největší zejména v oblasti služeb, veřejného stravování obchodu, hotelnictví, dopravě, ale i mezi agenturními zaměstnanci.

K 31. květnu nabízeli zaměstnavatelé 331 tisíc volných míst, tedy o dva tisíce méně než v dubnu. „Ale 71 procent z nich má požadavky jen na základní vzdělání, takže jde o místa s minimálním pracovním ohodnocením i kvalifikačními požadavky,“ prohlásila Jana Maláčová.

Celkově nezaměstnanost rostla v 63 okresech, v 14 naopak klesla. „V dubnu jsme ale měli nárůst ve všech 77 okresech, takže to je dobrý vývoj,“ dodala Jana Maláčová.

Jana Maláčová dále uvedla, že je nutné ve vládě diskutovat o tom, jak řešit situaci, pokud by strukturální nezaměstnanost vzrostla na deset procent a k tomu by se přidala případná druhá vlna epidemie. „Bohužel až léto, spíše měsíc září, nám ukáže, jak na tom skutečně budeme,“ řekla Jana Maláčová.

V dubnu přicházeli na úřady práce především lidé, kteří pracovali například ve veřejném stravování, maloobchodu, velkoobchodu, hotelnictví, silniční nákladní dopravě nebo zprostředkování služeb.

Volných míst v dubnu proti předchozímu měsíci ubylo, a to zhruba o 9500 na přibližně 333 tisíc. Situace kolem koronaviru ale zároveň vyvolala větší poptávku po některých profesích. Zaměstnavatelé hledali nové zaměstnance například v zemědělství, lesnictví, stavebnictví, v logistice, e-shopech a dále kvalifikované řemeslníky, řidiče, analytiky a vývojáře softwaru.

Ministryně také připomněla, že tento týden na ministerstvu odstartoval národní projekt Outplacement, který má poskytnout pomoc zaměstnancům, kterým reálně hrozí propuštění z práce. Například tam, kde se ve firmách chystá hromadné propouštění, vysvětlila podstatu tohoto programu Jana Maláčová. Zároveň zdůraznila, že je to cesta, jak hledat pro lidi, kteří mají přijít o práci, aby sehnali nové zaměstnání ještě dříve, než se registrují na úřadech práce, jako nezaměstnaní. Projekt realizuje Úřad práce ČR v rámci celé republiky, kromě Prahy, a poběží až do 30. června 2022.

Na závěr svého vystoupení ministryně Jana Maláčová odpovídala na dotazy novinářů. Jeden dotaz se například týkal otázky výše podpor v nezaměstnanosti, kdy ministryně uvedla, že průměrná výše podpory činila 8.649 Kč s tím, že v případě, že by nastal skokový růst nezaměstnanosti, což zatím nehrozí, tak by se musela ve vládě projednat i otázka zvýšení podpor nezaměstnanosti. V tiskové zprávě ministerstva práce a sociálních věcí se uvádí, že Úřad práce ČR na podpoře v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci vyplatil celkem 920.683.991 Kč.

  • Zdroj: MPSV ČR, Česká televize