• Zveřejněno: 21.03.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká obchodní inspekce (ČOI) na podněty spotřebitelů, kteří si u ní stěžují třeba na drahé papriky. Podle zpravodajství televize CNN Prima NEWS přitom k zasílání podnětů nabádal veřejnost ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ho nyní kritizuje za to, že zbytečně zahlcuje kontrolní orgány místo toho, aby navrhoval snížení DPH u potravin, jak původně sám ministr Nekula před určitým časem připouštěl.

Ministr Nekula vyzval spotřebitele, aby na jeho resort posílali podněty na nekalé, nemorální nebo jinak závadné chování obchodních řetězců, výrobců potravin či zemědělců. „Podněty budeme dál posouvat kompetentním orgánům,“ uvedl k tomu ministr.

Přitom tyto podněty na drahé potraviny má prověřit právě obchodní inspekce (ČOI). Ta se ale brání, že s vysokými cenami nic udělat nemůže. „I kdyby cena cukru byla 100 korun za kilogram, ČOI s tím nemůže nic udělat. Marži česká inspekce nemůže ze zákona kontrolovat. Obchodník navíc svojí marží ani neporušuje žádný zákon,“ vysvětlil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Opozice žádá Nekulovu hlavu

Podle CNN Prima NEWS se do ministra zemědělství Zdeňka Nekuly „obul“ také prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. „Je vidět, že ministr Nekula má problém s chápáním platných zákonů. Chápu, že by se mu líbilo hrát si na státní plánovací komisi, ale ta doba dávno skončila,“ řekl pro CNN Prima NEWS Tomáš Prouza.

Ministerstvo zemědělství ale v zahlcování kontrolních úřadů problém nevidí a vyzývá je k větší akci. „Dozorové orgány by měly naplno využít svých zákonných pravomocí, aby tvrdě postihovaly jednání poškozující spotřebitele,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Čtyřiceti podněty se zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kvůli kterým oslovil dvě stě firem.

Podle SOCR ČR by stačilo snížit DPH na potraviny

Právě v úterý 21. března 2023 by měla na ministerstvu zemědělství zasedne nově vytvořená meziresortní pracovní skupina. Ta má za cíl zjistit, kdo z dodavatelského řetězce zneužívá situaci. „Abychom zrychleným tempem dokázali napravit situaci, která negativním způsobem dopadá na občany ČR,“ sdělil ministr Nekula.

„Pokud má ministr pocit, že potraviny jsou drahé, stačilo by, kdyby na vládu přinesl snížení DPH, které už rok slibuje,“ doplnil ho Tomáš Prouza. Od dříve připouštěného snížení DPH už ale dává ministr Nekula ruce pryč. Prý by ze státního rozpočtu vypadly důležité prostředky, které jsou potřeba třeba na důchody, konstatoval.

Podle CNN Prima NEWS jistá očekávání má od meziresortní skupiny prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. „Jelikož je v této skupině obsaženo ministerstvo financí, zemědělství a také ministerstvo průmyslu a obchodu, očekávám, že odstraní příčiny. Potraviny nejsou drahé samy o sobě, ale proto, že je u nás enormně vysoká cena elektřiny a plynu, a je zastropovaná na enormně vysoké výši. Ceny energií jsou v Česku zastropované daleko výše než v zahraničí, což samozřejmě zvyšuje i cenu výrobků. Máme tu drahé odpady i obaly. Meziresortní skupina by se měla zabývat tím, jak snížit tyto zvýšené náklady, eventuálně tím, jak snížit DPH na potraviny,“ řekla Dana Večeřová ve vysílání CNN Prima NEWS.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS