• Zveřejněno: 24.04.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vyplácení dávek se na některých místech stále zpožďuje. Podle zpravodajství České televize ministerstvo práce a sociálních věcí přitom dříve avizovalo, že problém během prvního čtvrtletí vyřeší. Dodržování lhůt, které nařizuje zákon, teď ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) slibuje na květen.

Česká televize uvedla ve své reportáži uvedla dva konkrétní příklady zpožďování sociálních dávek, kdy například jedna rodina byla kvůli tou pět dní bez jídla, než obdržela pomoc od potravinové banky. Ve druhém případě šlo pro změnu o nedostatek plén a sunaru pro malé dítě.

Podle České televize ministr Jurečka již ke konci loňského roku sliboval, že problémy s vyplácením sociálních dávek vyřeší. „Chci abychom to dokázali ještě během prvního kvartálu příštího roku odstranit,“ řekl v prosinci 2022.

Nyní nastavil termín nový, v druhém čtvrtletí. „Nejpozději v květnu budeme v zákonných lhůtách u vyřizování dávek jak u úřadu práce, tak stejně bychom měli se dostat do zákonných lhůt u sociálního zabezpečení,“ uvedl nyní ministr Jurečka.

Opozice problémy s vyplácením dávek kritizuje. „Ministerstvo práce a de facto celá vláda navalila na úřad práce novou agendu a také aktualizovala starou,“ řekl pro Českou televizi poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Podle studie odborníků z IDEA se reálná hodnota dávek změnila. Oproti roku 2012 třeba rodičovská klesla na 90 procent, příspěvek na péči na 73 %. V dalších případech si ale lidé údajně polepšili. Ve vládní koalici se také debatuje i o zvýšení rodičovského příspěvku. Ministr práce a sociálních věcí navrhuje růst z 300 na 350 tisíc korun.

Ovšem, k tomu můžeme jenom dodat, že je to návrh ministra práce a sociálních věcí, nikoliv celé vládní koalice. Takže, na výsledek, až jak to nakonec rozhodne vláda, si budeme muset počkat.

  • Zdroj: Česká televize