• Zveřejněno: 29.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ačkoli ceny domů a bytů v České republice navzdory koronavirové krizi rostou, nájemní bydlení v Praze u většiny bytů zlevňuje. Meziročně se nájmy v metropoli snížily v průměru o 14 procent. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS to vyplývá z aktuálních údajů realitní společnosti RE/MAX. Developeři zároveň zvyšují počet bytů, které namísto prodeje nabízejí právě k pronájmu.

Rostoucí ceny domů a bytů nastolují na trhu s bydlením nový trend. A sice, že developeři ve stále větší míře počítají s tím, že nově postavené bytové jednotky budou nabízet spíše k pronájmu než k prodeji. Pro mnoho Čechů je to mnohem přijatelnější alternativa k vlastnickému bydlení. A podle odborníků má tento trend postupně sílit.

„Pořád platí, že Češi raději byt vlastní. V tom máme rozdílnou povahu například oproti Němcům nebo dalším evropským státům, kde je pro ně pronájem běžnou záležitostí a žijí tak i celý život. I tak se ale u nás tento trend postupně mění, zejména u mladší generace, která se nehrne do hypoték na rozdíl od jejích rodičů,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Tomáš Wildt z investiční společnosti Vihorev Group.

Zejména v Praze jsou byty pro mnoho lidí cenově zcela nedostupné. Pokud v metropoli pracují a nechtějí dojíždět z levnějších lokalit, volí právě pronájem. Díky koronavirové pandemii se v hlavním městě uvolnilo několik tisíc bytů, které dříve sloužily pro krátkodobý pronájem, například prostřednictvím platforem typu Airbnb.

Příliv nabídky bytů na trh způsobil pokles nájmů, které už v Praze více než rok zlevňují. A nejinak tomu bylo i v prvním letošním kvartále. Podle dat realitní společnosti RE/MAX jsou nyní průměrné nájmy v hlavním městě o 14 procent nižší než před rokem. Pronajmout si v Praze byt tak nyní vyjde zhruba na stejno jako v roce 2017. Za byt 1+kk zaplatíte v průměru asi 10 tisíc měsíčně, za 2+kk něco přes 13 a za 3+kk asi 17 tisíc korun. K růstu nájmů došlo jen u bytů se čtyřmi a více pokoji, a to asi o čtyři procenta.

„Situace přeje mladým nájemcům, kteří tak mohou bydlet i v místech, kam by se běžně nedostali. Bydlení pár metrů od Karlova mostu nebo na Starém městě je sen mnohých. Jakmile se ale situace uvolní a turistický ruch bude obnoven, majitelé těchto bytů je budou chtít využívat k původnímu účelu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jan Zachystal, jednatel realitní kanceláře RE/MAX.

Naopak v regionech, mimo Prahu, se nájemné u bytů stále zvyšuje. Nejvíce zdražily garsoniéry, a to bezmála o 14 procent. U bytů o dispozici 1+kk došlo k poklesu o pár desítek korun, u ostatních typů bydlení pak došlo ke zdražení nájemného jen nepatrně.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS