• Zveřejněno: 19.08.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na agrosalonu Země živitelka se od 26. do 31. srpna představí přes 400 vystavovatelů, méně než předloni. Podle portálu Zemědělec.cz Výstaviště České Budějovice otevře zmodernizovaný pavilon Z, nově nabídne i 3500 metrů čtverečních venkovních ploch. Výstaviště se snaží co nejvíc vstupenek nabízet on-line, aby kvůli covidu-19 omezilo fronty u vstupů. Návštěvníci nemusí mít potvrzení o očkování ani test, řekli novinářům organizátoři. Loni byl agrosalon kvůli covidu zrušený. V roce 2019 přilákal 123.017 návštěvníků.

„Jsem rád, že na výstavišti loňský, zvláštní rok, využili k velkým investicím. Díky nim v areálu už některé objekty nejsou, jiné ano, ale zrekonstruované. Například národní pavilon Z, který se stane multifunkčním centrem,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zemědělství Miroslav Toman. Pavilon Z přestavělo výstaviště na výstavní, kongresové a kulturní centrum s kapacitou až 1000 lidí. Jde o největší investici firmy za poslední dekádu, s dalšími menšími dosáhnou letošní investiční výdaje 200 milionů Kč.

Na agrosalonu, jejž se 26. a 28. srpna zúčastní i premiér Andrej Babiš (ANO), se představí přes 400 vystavovatelů. „Vnímali jsme velký zájem, ale i obavy z toho, jak bude výstava vypadat. Jsme velmi rádi, že převládla optimistická nálada. Areál máme naplněný, překročili jsme hranici čtyř set vystavovatelů, obvykle je naše kapacita přes 500, pořád se nám ještě hlásí. Je evidentní, že vystavovatelů bude o něco méně, ale nebude to na areálu poznat,“ řekl místopředseda představenstva výstaviště Zdeněk Volf.

Výstaviště České Budějovice připravilo pro návštěvníky vstupní turnikety, díky nim ž lez sledovat počet návštěvníků. Uvnitř pavilonů musí mít lidé roušky či respirátory, ale zároveň se při vstupu do areálu nemusí prokazovat očkovacím certifikátem či negativním testem. Mezi stánky budou dvoumetrové rozestupy. Podle náměstka ministra zemědělství Jindřicha Fialky bude „letošní ročník z hlediska epidemického naprosto bezpečným a přátelským místem.“ Vstupenky jsou proti roku 2019 o desetikorunu vyšší, v on-line prodeji jsou levnější.

  • Zdroj: Zemědělec.c