• Zveřejněno: 19.12.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Společnost Residomo, která vlastní více než 43 tisíc bytů v Moravskoslezském kraji dříve patřících OKD, je na prodej. Napsal to deník Hospodářské noviny (HN), kterému informaci potvrdili nynější majitelé Residoma, investiční fondy Blackstone a Round Hill Capital. Mezi zájemci o Residomo jsou podle listu výhradně zahraniční fondy. Smlouvy nájemníků, kteří bydlí v bytech společnosti Residomo, by se po případném prodeji firmy neměnily, řekla, podle zpravodajství České televize, mluvčí společnosti Residoma Kateřina Piechowicz.

Zprávodajství České televize zároveň upozornilo, že předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček, který hájí zájmy nájemníků, vidí riziko v tom, že by nový majitel mohl byty začít rozprodávat za netržní ceny. 

Podle Kateřiny Piechowicz společnost Residoma zaznamenala zájem velkých evropských firem na poli nájemního bydlení. Důvodem je zvýšený zájem investorů o region střední a východní Evropy a Residomo je zajímavá firma. Více společnost nemůže komentovat, dodala Kateřina Piechowicz.

Společnost Residomo (dříve RPG Byty) je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. „Na základě zájmu od evropských investorů o nájemní bydlení jsme na podzim začali s několika z nich jednat. Vyjednávání stále pokračuje,“ řekl Hospodářským novinám ředitel společnosti Round Hill Capital pro střední Evropu Stan Kubáček.

Cena transakce se bude podle listu pohybovat v desítkách miliard korun. Ve výroční zprávě Residomo ocenilo svůj nemovitý majetek na 31,7 miliardy korun. Při loňských tržbách 3,3 miliardy korun měla firma čistý zisk 1,2 miliardy, uvedly Hospodářské noviny.

Společnost Residomo má v majetku někdejší hornické byty, které bývalá společnost RPG Byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou, jež je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. V roce 2017 se firma RPG Byty přejmenovala na Residomo.

Riziko spočívá v tom, že by nový majitel byty mohl začít prodávat za tržní ceny, a to i v případě, že byl bytový fond zprivatizován za velmi netržních podmínek.

Skupina, která byty zprivatizovala v roce 2004, má prý i nadále stále povinnost dodržovat závazky z privatizační smlouvy, tedy zajistit předkupní právo pro nájemníky za netržní ceny. Ovšem, otázkou je, jak je to smluvně zajištěno a jak to dodrží nový vlastník, uvedl předseda sdružení BYTYOKD.CZ Roman Macháček. Podle něho povinnost nad tím dohlížet má stát. Ministerstvo financí by mělo zjistit, jakým způsobem to je právně ošetřeno a jakým způsobem je to ošetřeno při dalším prodeji, a v případě, že to ošetřeno nebude, vymáhat sankce za porušení privatizační smlouvy. Roman Macháček k tomu dále dodal, že sdružení se snaží „rozhýbat Evropskou komisi“, aby prošetřila nedovolenou podporu při privatizaci OKD. Nyní čeká na její odpověď.

Podle Romana Macháčka parlamentní vyšetřovací komise uvedla ve svém stanovisku, že bytový fond v roce 2004 byl zprivatizován v rozporu s tehdy platnými zákony. Ministerstvo financí by nyní mělo podat určovací žalobu na vlastnictví tohoto bytového fondu a soud by měl posoudit, zda jsou majitelem současní vlastníci, nebo zda bytový fond náhodou stále nepatří státu.