• Zveřejněno: 14.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Tarifní mzdy v automobilce Škoda Auto vzrostou od 1. dubna o 5,7 procenta, od 1. dubna 2021 se zvýší o další 2000 korun. Kolektivní vyjednávání v pátek 13. března 2020 skončilo, nová kolektivní smlouva bude platit dva roky, tedy do 31. března 2022, píší zástupci firmy a odborů v dopise zaměstnancům, který je zveřejněn na webových stránkách odborů KOVO ŠKODA AUTO a.s.

Zaměstnanci letos obdrží také rekordní jednorázový bonus 80.000 korun. Bonus zaměstnanci obdrží v květnu jako součást výplaty za duben.

V dopise, který podepsali předseda představenstva ŠKODA AUTO a.s. Bernhard Maier, předseda Podnikové rady odborů KOVO ŠKODA AUTO a.s. Jaroslav Povšík a člen představenstva společnosti Bohdan Wojnar, se uvádí, že automobilové odvětví se nachází ve velmi rychle postupující transformační fázi. Nejen v roce 2020, ale i v následujících letech bude společnost ŠKODA AUTO a.s. čelit vysokým nárokům a s plným nasazením bude muset udržet pozici této automobilky na trhu, ideálně ji pak ještě posílit. V dopise se dále píše, že přes všechny tyto okolnosti bude úspěch mladoboleslavské automobilky dále stát na kvalitě práce každého zaměstnance, na jejich flexibilitě, ochotě se dále rozvíjet a vzdělávat a, stejně jako celé automobilové odvětví, se přizpůsobovat se změnám přicházejícím z vnějšího prostředí. Proto i v budoucnu budou zaměstnanci i nadále stavět na vysokém osobním nasazení s tím, že vedení společnosti a odborů věřím, že tato nová tarifní dohoda a vyplacený bonus je bude motivovat k další práci ve stále složitějším a méně jistém konkurenčním prostředí.

K tomu můžeme jen dodat, že z dříve v médiích zveřejněných informací, vyplývá, že průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, činila v roce 2018 ve společnosti 51.275 Kč.

Pro letošní rok chtěly odbory ve ŠKODA AUTO a.s., podle předsedy Jaroslav Povšíka, dosáhnout dohody na jedna rok s tím, že vedení společnosti chtělo kolektivní smlouvu uzavřít na čtyři roky, což odbory odmítly. Jaroslav Povšík se k tomu v médiích před časem vyjádřil, že „pokud ale opravdu velmi dobrá nabídka překročí hranici jednoho roku, není důvod na to nepřistoupit, budou-li minimalizována rizika - například růst inflace. Nejnižší požadavek bude vycházet z návrhů členské základny". Takže, výsledkem letošního kolektivního vyjednávání, kdy škodovácké odbory uvažovaly i o možné stávce, nakonec byla tato dohoda na dva roky, která v podstatě uspokojuje obě strany, to je vedení společnosti i odbory.

  • Zdroj: ODBORY KOVO MB