• Zveřejněno: 06.11.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí na konferenci OSN v Glasgow kritizoval evropský klimatický balíček známý pod označením Fit for 55, když mluvil o zelené sebevraždě. Podle kandidáta na funkci ministra životního prostředí Tomáše Tesaře (TOP 09) ale premiér Andrej Babiš údajně něco jiného říká a dělá na půdě Evropské unie, a potom přijede domů a své stanovisko otočí o 180 stupňů. To se právě týká i premiérova vystoupení na konferenci v Glasgow. Podle Tesaře je zapotřebí si nyní nejprve vyjasnit národní postoj.

Načež v rozhovoru pro Český rozhlas Tomáš Tesař dodal, že koalice Spolu i strany možné budoucí vládní koalice prý mají debatu v hlavních bodech uzavřenou a výsledný postoj označuje Tesař za poměrně kompaktní. Nevylučuje ale, že se o některých parametrech bude ještě debatovat.

Český rozhlas k tomu dále dodal, že v polovině září vláda schválila aktualizovaný Národní akční plán adaptace na změnu klimatu. Ten je, podle Tesaře, napsaný správně, stejně jako mnohé dřívější dokumenty, důležité ale je, aby se, podle něho, skutečně postupovalo, konstatoval Tesař.

Podle Tesaře je do budoucna třeba změnit způsob hospodaření v krajině, tedy ochrana vody, emise oxidu uhličitého, zemědělství a lesnictví, stejně jako i průmysl a dopravu.

Jako první se chce možný příští ministr zaměřit na opatření, která při co nejmenším vynaloženém přinesou největší efekt. Za příklad uvádí zpřísnění protierozní vyhlášky nebo podmínění hospodaření přírodě blízkými opatřeními.

Pokud jde o elektromobilitu, vláda by prý měla podpořit zejména infrastrukturu a dobíjecí stranice. Je také třeba zabývat se ve spolupráci s automobilkami tím, aby se elektrická auta stala dostupnějšími. Tesař nevylučuje ani možnost dotací, pokud si to ovšem země bude moci dovolit.

V další části rozhovoru se mluvilo i o tom, že základní otázkou také je, z čeho se budou elektromobily nabíjet. Autoprůmysl totiž mimo jiné počítá s tím, že tady budou jaderné zdroje elektřiny.

„V našem energetickém mixu není možné počítat, že se stoprocentně obejdeme bez jádra. To není možné. Bez jádra to v Čechách v dohledné době třeba padesáti let nejde. Úkolem vlády bude akcelerovat výběrové řízení na dostavbu bloku v Dukovanech. A já k tomu dodávám: Musíme si sednout a říct, jestli nebude potřeba dostavět i bloky v Temelínu,“ tvrdil Tesař.

  • Zdroj: Český rozhlas