• Zveřejněno: 13.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce vládě na příštím jednání navrhnout prodloužení programu Antivirus A, jímž stát dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39 tisíc korun superhrubé mzdy, na celou dobu opatření proti šíření koronaviru a zpětně ke dni vyhlášení nouzového stavu. Kompenzace by tentokrát podle ní měla být stoprocentní a strop vyplácené náhrady by se měl zvýšit na padesát tisíc korun. Podle zpravodajství České televize to Jana Maláčová uvedla na svém Twitteru.

„To je teď to nejmenší, co můžeme pro české firmy a jejich zaměstnance udělat,“ uvedla ministryně Jana Maláčová.

Vláda kvůli zhoršující se epidemické situaci vyhlásila nouzový stav od 5. října. V pondělí kvůli rostoucímu počtu nakažených schválila, že od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, budou muset být restaurace, bary a kluby uzavřeny.

Občerstvení budou moci do 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Už nyní platí pro stravovací zařízení zavírací doba ve 20:00. Hotelové restaurace mohou být nadále hostům k dispozici také do 20:00. Minulý týden vláda už nařídila uzavření fitness center, posiloven, vnitřních bazénů, saun nebo zoologických zahrad.

Kompenzace podnikům, které zasáhla opatření proti šíření koronaviru, požaduje po vládě mimo jiné Hospodářská komora. Podle ní by měly být adresné a je mezi nimi právě také požadavek prodloužení programů na podporu zaměstnanosti Antivirus.

  • Zdroj: Česká televize