• Zveřejněno: 02.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Až několik miliard korun mělo v rámci nového dotačního programu přistát na účtech obcí na stavbu sociálních bytů. O peníze však od loňského května, kdy projekt začal, požádaly jen tři desítky obcí. Dotaci nakonec získala jediná. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) chce program změnit. ČSSD a KSČM nicméně tlačí na dokončení zákona o dostupném bydlení, který podle nich problematiku bydlení lépe řeší. Uvedl to ve své zprávě v neděli deník E15.

Ministerstvo v posledních měsících zjistilo, že obce mají větší zájem rekonstruovat zchátralé budovy a byty na svých pozemcích než stavět nové bytové domy. „Přidali jsme možnost stavebních úprav existujících nebytových prostor v bytových domech a realizaci nástaveb, přístaveb a modernizací bytových domů,“ řekla Klára Dostálová. „Mnoho obcí preferuje úpravy těchto objektů před novou výstavbou, pro kterou by navíc musely zabírat zemědělskou půdu,“ dodala ministryně.

Místo tří miliard se v dotačním programu počítá s rozdáním 650 milionů korun. Obce si také stěžovaly, že v sociálních bytech postavených z dotací směli bydlet jen ti úplně nejchudší. Podle původních podmínek měl na bydlení v takovém bytě nárok jen člověk s příjmy lehce nad životním minimem, které činí 3410 korun. Starostové obcí upozorňovali, že v budoucnu by mohlo být obtížné takové byty obsadit.

Ve zprávě deníku E15 se dále uvádí, že stavba nových bytů je hlavně na městech a obcích. Přičemž nově se nebude přihlížet k životnímu minimu, které se léta neměnilo, ale k průměrné mzdě. Nárok na byt budou mít nově ti, jejichž příjem nepřevýší šedesát procent průměrné hrubé měsíční mzdy, což odpovídá zhruba dvaceti tisícům korun. Svaz měst a obcí změny chválí, byť má stále několik výhrad. Program požaduje, aby před podáním žádosti o dotaci na rekonstrukci v dané budově nebo bytě nikdo nebydlel. „Jinými slovy to znamená, že pokud obce mají v úmyslu žádat o dotaci, musejí ještě před podáním žádosti řešit nájemní, podnájemní a další vztahy bez ohledu na to, zda bude jejich žádosti vyhověno,“ řekla mluvčí Svazu měst a obcí ČR Alexandra Kocková.

Koaliční ČSSD a především ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) delší dobu upozorňují, že dotační program nestačí. K řešení situace může podle nich pomoci jen zákon o dostupném bydlení, který Klára Dostálová plánuje předložit koncem roku. Do konce volebního období se tak zřejmě nestihne přijmout. „Závodíme s časem. Nájmy a ceny nemovitostí jsou čím dál vyšší. Musí se to začít řešit. Nějaký dotační program za miliardu to nevyřeší. Je to sice dobrý krok správným směrem, ale je to kapka v moři,“ řekla v minulosti Jana Maláčová. Na brzké předložení zákona tlačí i KSČM. Poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM) požaduje, aby vláda zákon předložila už v červnu.

  • Zdroj: E15