• Zveřejněno: 31.08.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ve vyjádření pro televizní stanici CNN Prima NEWS uvedla, že návrh důchodové reformy se nyní finalizuje.

Zároveň prohlásila, že udělá všechno, aby vláda důchodovou reformu prosadila. Podle ministryně, jak sdělila naší veřejnosti již dříve, největší prioritou jsou zaprvé dřívější odchod do důchodu pro náročné profese a za druhé výchovné, což je pevná částka pro rodiče, kteří vychovávají dítě. Přičemž podle CNN Prima NEWS v anketě této televizní stanice, co konkrétního chtějí ministři do konce svého mandátu prosadit, důchodovou reformu údajně nezmínila. Pokud jde o důchodovou reformu, ministryně Jana Maláčová je však optimistická. „Věřím, že se nám podaří důchodovou reformu prosadit, návrh nyní finalizujeme. Už máme hotový návrh dřívějšího odchodu do důchodu u náročných profesí i ocenění péče. Teď to musíme projednat ještě v koalici a na vládě a pak vám můžu říci více,“ uvedla nyní pro CNN Prima NEWS Jana Maláčová.

Předsedkyně důchodové komise, kterou zřídilo ministerstvo práce, ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová pro CNN Prima NEWS doplnila, že ministryně Jana Maláčová by spolu s ní měla legislativní návrh důchodové reformy představit v říjnu. Bude tedy zbývat rok do sněmovních voleb, aby se vláda na reformě shodla a prosadila ji v parlamentu.

Podle televize CNN Prima NEWS jde přitom o zásadní reformu. Upravit důchodový systém už několikrát v minulosti doporučila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle dřívějších vyjádření Národní rozpočtové rady jsou však české veřejné finance dlouhodobě neudržitelné, a to hlavně kvůli důchodovému systému.

Televizní stanice k tomu dále uvedla, že komise v minulém roce navrhla rozdělení nynějšího veřejného pilíře na dva. Z nultého by se vyplácel solidární základní důchod z daní, z prvního by se z odvodů poskytovala zásluhová část podle odpracovaných let a výdělků. Ministryně práce a sociálních věcí již dříve představila tři varianty nastavení, které se liší výší základní penze a započítáním bonusů za děti či přesluhování. První dva modely výdaje do budoucna zvedají.

Součástí komise pro spravedlivé důchody, kterou zřídilo ministerstvo práce a sociálních věcí, jsou i zástupci opozice. Redakce CNN Prima NEWS se ptala, co o připravovaném návrhu soudí. „Komisi jsou představovány dílčí části reformy týkající se pouze výdajové stránky, není řešena dlouhodobá finanční udržitelnost,“ uvedl člen komise, poslanec Tomáš Martínek (Piráti). Navýšení důchodů podporuje, ale představované návrhy podle něj dlouhodobou udržitelnost zhoršují. „Myslel jsem, že hlavním smyslem důchodové reformy je zajistit dlouhodobou finanční udržitelnost, což jsem zatím nezaznamenal,“ uzavřel poslanec Tomáš Martínek. Kriticky k připravované důchodové reformě se vyjadřují i další zástupci politické opozice v Poslanecké sněmovně.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS