• Zveřejněno: 29.09.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

V nedělním pořadu Partie televize Prima se k debatě nad ekonomickými otázkami sešli ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a poslanec Miroslav Kalousek (předseda klubu poslanců TOP 09).

Po úvodní části, která byla věnována výsledkům hlasování Poslanecké sněmovny nad návrhem Senátu PČR podat ústavní žalobu na prezidenta ČR Miloše Zemana, se ministryně Alena Schillerová i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek věnovali diskusi nad návrhem státního rozpočtu pro rok 2020, který vláda předkládá každý rok do 30. září, a který má být na základě průběhu diskuse v Poslanecké sněmovně schválen nejpozději do konce roku.

Právě otázka o tom, jak asi bude probíhat diskuse v lavicích poslanců v příštích třech měsících, byla naznačena jak ve vystoupení ministryně Aleny Schillerové, tak i v poznámkách Miroslav Kalouska, které v průběhu svého dialogu předvedli na obrazovce televize Prima. Dá se to charakterizovat tak, že paní ministryně financí se snažila svými argumenty zdůvodnit, že návrh státního rozpočtu pro rok 2020 je velmi dobře připraven, a to jak po stránce příjmové i výdajové, a že deficit 40 mld. Kč neohrozí finance státu v průběhu příštího roku. Naproti tomu Miroslav Kalousek si, jako vždy tradičně, vzpomněl, jak on před několika lety úřadoval, co by ministr financí a snažil se svými argumenty zpochybnit sestavení návrhu státního rozpočtu pro rok 2020, který vláda ČR schválila a předložila k projednání do Poslanecké sněmovny. Jeden z jeho kritických výpadů na adresu ministryně Aleny Schillerové spočíval například i v tom, že se vyjádřil, že zdražení alkoholu a cigaret je v podstatě zvýšení daní občanů, byť tato vláda při svém nástupu deklarovala, že daně zvyšovat nebude. Současně se zkritizoval i to, že návrh na zdanění alkoholu se netýká krabicového vína, které si bezdomovci kupují nejvíce, takže to není opatření proti alkoholismu, jak se tento návrh oficiálně zdůvodňuje.

Ministryně Alena Schillerová mu kontrovala, že návrh předložil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) chtěl, aby se toto zvýšení týkalo kromě tvrdého alkoholu i vína a piva, ale ona to odmítla, že by to poškodila české a moravské vinaře, neboť v okolních zemích není tato daň také uplatněna. Zároveň k tomu dodala, že je to skutečně opatření ke snížení závislosti na alkoholu, neboť výdaje na následnou léčbu postižených osob jsou mnohonásobně vyšší, než zisk státu z prodeje alkoholu.

Průběh televizní diskuse se týkal mimo jiné i otázky zrušení daně z nabytí nemovitosti, jak navrhuje opozice v Poslanecké sněmovně. Ministryně financí nepodpoří opozicí navrhované zrušení této daně. V budoucnu by tato daň šla zrušit v rámci komplexní reformy daní. Podle ní, je tato vize, začlenění do komplexní reformy daní, správná. Zároveň odmítla rušení jednotlivých daní tzv. salámovou metodou. Poslední senátní návrh na zrušení daně sněmovna zamítla tento týden. Prošel jen návrh na osvobození u bytů v rodinných domech.

Zrušení čtyřprocentní daně, která znamená příjem státního rozpočtu ve výši 13,6 miliardy Kč ročně, navrhují opoziční poslanci v rámci pozměňovacích návrhů k vládnímu rozpočtovému balíčku, který má zvýšit příjmy i výdaje o 20 miliard Kč. Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je od vlády nezodpovědné, že spolu s očekávaným zvýšením příjmů navyšuje i výdaje místo toho, aby snížila schodek státního rozpočtu, jak to doporučují některé ekonomické teorie, jak k tomu dodal.