• Zveřejněno: 17.06.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Pokud by klecové chovy nosnic zakázala pouze Česká republika, tak by mnozí tuzemští chovatelé podle ministra zemědělství Miroslava Tomana museli kvůli rostoucímu dovozu vajec ukončit činnost a po státu by pak požadovali kompenzace v celkové výši až sedm miliard korun. Ministr Miroslav Toman to v úterý prohlásil na sněmu Agrární komory ČR v Olomouci.

Podle portálu Zemědělec zákaz klecových chovů nosnic chce prosadit část vládních i opozičních poslanců v čele s Piráty. Poslanci, členové zemědělského výboru PS, návrh minulý týden nepodpořili, o zákazu se v rámci zákona na ochranu zvířat proti týrání bude jednat ve třetím sněmovním čtení.

Ministr Miroslav Toman míní, že pokud by se měly klecové chovy nosnic zakázat, tak jedině v celé Evropské unii. V opačném případě by nosnice v klecích zůstaly v řadě evropských zemí, odkud by se poté zvýšil dovoz vajec do České republiky. Podle ministra by vzrostl také dovoz vajec ze třetích zemí, kde se unijní normy zaměřené na pohodu zvířat nedodržují a tamní chovatelé nosnic kvůli tomu mají výrazně nižší náklady.

„Pokud by zákaz klecových chovů začal platit pouze v České republice, naši chovatelé by museli zavřít chovy a po státu by oprávněně požadovali zhruba sedm miliard korun na kompenzace,“ uvedl Miroslav Toman, podle kterého by to znamenalo ztrátu pracovních míst na venkově. „Spotřebitelé budou muset sáhnout hlouběji do peněženek a nebudou mít jistotu zdravotní nezávadnosti vajec,“ dodal Miroslav Toman.

  • Zdroj: portál Zemědělec