• Zveřejněno: 07.06.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na pultech obchodů by mohly být až dvě třetiny tuzemských potravin, které si v České republice umíme vyprodukovat. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to nastínil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Miroslav Toman prohlásil, že dlouhodobě podporuje co největší podíl českých, moravských a slezských potravin na pultech tuzemských obchodů, ať už kvůli lepší kvalitě, podpoře půdy nebo používání méně pesticidů.

V obchodech by podle něj v budoucnu mohly být až dvě třetiny českých potravin. „Bavíme se o potravinách, které si umíme vyprodukovat jak v rámci zemědělství, tak potravinářství. Nebudou do toho spadat kiwi a banány,“ nastínil Miroslav Toman.

Zastání našel u exministra zemědělství a předsedy opoziční KDU-ČSL Mariana Jurečky. „Dlouhodobě, i v dobách, kdy jsem byl ministr zemědělství, jsem bojoval za vyšší podíl domácích potravin u těch, které dokážeme produkovat, jako jsou brambory, jablka, hrušky, zelí, cibule. Kdyby tyhle produkty byly ve větší míře, krajina bude pestřejší,“ prohlásil Marián Jurečka.

Do studia CNN Prima NEWS si dokonce přinesl české mléko a jogurtový nápoj. Prohlásil, že všichni by měli směřovat k potravinové společnosti. „Nepovažuji za logické, že vozíme tisíce kilometrů tyto potraviny s obrovskou uhlíkovou stopou,“ řekl Marian Jurečka.

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek prohlásil, že slova Miroslava Tomana a Mariána Jurečky jdou proti zdravému rozumu. „Jsem farmář, naše asociace zastupuje 7,5 tisíc soukromých sedláků. Zní to na první poslechnutí velice dobře, ale je to velmi brutální zásah do svobody trhu. Nemělo by se to zvažovat, je to zoufalé řešení, je to proti spotřebitelům,“ prohlásil Jaroslav Šebek.

Podle něj by bylo řešením rozšířit dotace pro menší farmáře a podporovat lokální produkci. „Pomůže to těm, kteří v tržní síti jsou, nejvíce to pomůže větším firmám. Firma Agrofert z toho bude mít větší výhody než malí zemědělci,“ uvedl Jaroslav Šebek.

Ministr Miroslav Toman na to reagoval se slovy, že návrh není o Agrofertu. „Odmítám to. Naším zájmem je podporovat všechny farmy, pokud se budou chovat ke krajině tak, jak mají.“

Na to, že uzákonění potravinové soběstačnosti by vedlo ke zvýšení cen a nahrálo velkým hráčům, už dříve upozornili opoziční politici i další ekonomové. Holding Agrofert spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Sám premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že návrh své poslankyně nepodporuje, protože poškozuje hnutí ANO. „Já jsem šel do politiky nezištně. Dělám zdarma. A nedám vám žádnou šanci, abych někdy za moji bývalou firmu lobboval,“ prohlásil Andrej Babiš. „Na klubu jsem řekl, že tenhle návrh poškozuje mě a mou bývalou firmu. Asi máte pocit, že potřebuju nějaký zákon, aby si moje bývalá firma přilepšila. Není to pravda,“ dodal premiér.

Diskuzi o potravinové soběstačnosti vyvolal návrh poslankyně Margity Balaštíkové (ANO) a poslance Zdeňka Podala (SPD). Chtěli, aby české obchody musely příští rok prodávat minimálně 55 procent českých potravin. V roce 2027 měl být v obchodech až 85 % podíl tuzemských potravin.

Poslanci minulý týden návrh vrátili do druhého čtení. Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že chce vypracovat nový návrh. Maximální podíl potravin by podle něj mohl být 65 %.

K tomu musíme dodat, že návrh na zavedení povinné kvóty českých potravin prosazuje a podporuje především Agrární komora ČR, jejíž členové produkují až 80 % zemědělských výrobků a potravin, které dodávají na náš trh. Členy této naší největší nevládní zemědělské organizace jsou převážně akciové společnosti či „eseročka“ (společnosti s ručením omezeným, které se po roce 1989 transformovaly z původních státních statků a JZD, ale včetně řady soukromých zemědělských podnikatelů. Zatímco Asociace soukromého zemědělství spíše hovoří za restituenty, kterým byl na počátku 90. let minulého století navrácen majetek po jejich rodičích a prarodičích.

Právě Agrární komora ČR, která je členem nevládní zemědělské organizace COPA COGECA, a která sdružuje zemědělce a farmáře členských zemí EU, je zastáncem politiky zvýšit podíl českých potravin na pultech supermarketů a hypermarketů, jež převážně ve vlastnictví zahraničních obchodních řetězců. Agrární komora ČR v této souvislosti poukazuje na to, že zahraniční vlastníci těchto prodejen se snaží protěžovat dovoz potravin ze zahraničí na úkor těch tuzemských, k čemuž slouží i cenová politika těchto obchodních řetězců. Jde totiž o tom, že původní státy EU 15 (dnes EU14) skrytými formami dotací umožňují zlevnit výrobu například francouzských či německých nebo nizozemských farmářů, což ve skutečnosti znamená, že zahraniční zboží bývá v řadě případů i levnější, než to tuzemské. Přitom ve Francii či v Německu nebo Rakousku dávají majitelé obchodních řetězců přednost prodeji jejich tamějšího zboží a český zemědělec nemá téměř žádnou šanci se dostat svými výrobky na pulty jejich prodejen v těchto zemích.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS, Agrární komora ČR