• Zveřejněno: 25.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) potvrdil premiéru Andreji Babišovi (ANO) svou rezignaci, informoval předseda vlády. Novým šéfem rezortu zdravotnictví bude opět bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Petr Arenberger, podle zpravodajství České televize,  stál v čele resortu zdravotnictví 48 dní. Kritice čelil kvůli informování o svém majetku a podnikání.

Česká televize dále uvedla, že ministr Petr Arenberger kladl důraz na pokračující očkování či rozvolňování pomocí balíčků. „I velká očkovací centra jedou jako o závod a není vyloučeno, že tento čtvrtek možná dosáhneme sto tisíc naočkovaných za den,“ konstatoval. Jeho cílem je prý mít v létě méně než dvacet případů na sto tisíc obyvatel. „Takové přání není nepředstavitelné,“ dodal.

Premiér Andrej médiím také potvrdil, že Arenbergovým nástupcem bude Adam Vojtěch, který už resort zdravotnictví vedl. Premiér s Adamem Vojtěchem o možném návratu do vlády hovořil minulý týden. Premiér Andrej Babiš, dle svých slov, doufá, že Adam Vojtěch bude ministerstvo zdravotnictví řídit do očekávané demise vlády po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Výměnu zatím ještě nekonzultoval s prezidentem ČR Milošem Zemanem. Hrad sdělí stanovisko až poté, co prezident s Babišem pohovoří, avizoval Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta ČR Miloše Zemana.

Petr Arenberger při své závěrečné tiskové konferenci označil Adama Vojtěcha za „zkušeného zdravotnického matadora“. „Magistrovi Vojtěchovi, pokud je to skutečně můj nástupce, přeji hodně sil a úspěchů v tomto nelehkém poslání,“ prohlásil končící ministr.

Adam Vojtěch se stal ministrem zdravotnictví v prosinci 2017, kdy byl jmenován v první vládě premiéra Andreje Babiše, stejnou funkci získal i ve druhé vládě, která byla jmenována v červnu 2018. Na funkci rezignoval loni v září. Nahradil ho tehdy epidemiolog Roman Prymula, kterého vystřídal Jan Blatný.

Od ministra Petra Arenbergera chtěl premiér Andrej Babiš, aby se jako ministr zdravotnictví věnoval mino jiné mediálnímu aspektu boje s covidem. Ministra v posledních týdnech média kritizovala především za nedostatečná vysvětlení dřívějších rozhodnutí týkajících se jeho majetku.

Ve své závěreční řeči Petr Arenberger, podle svých slov, zažil „mediální lynč“ a manipulaci ze strany novinářů. Zdůraznil, že cítil tlak na rodinu, ale bral to jako daň za působení ve vrcholné funkci. „To, co považuji za opravdu nepřijatelné a za hranou slušného chování, je, když se novináři různými triky snaží dostat do nemocnice nebo na nějakou kliniku a neuvědomují si, že tak komplikují provoz zdravotnického zařízení,“ nechal se slyšet ministr Petr Arenberger.

Novináři ministra Petra Arenbergera kritizovali, že do původního majetkového přiznání nepřiznal, že sám nebo s manželkou ve skutečnosti vlastní přes 160 nemovitostí. Zároveň, že se, podle televize Seznam, ve své vlastní soukromé kožní ordinaci zapojuje také do klinických studií nových léků. Petr Arenberger k tomu uvedl, že se studiemi má, kromě vysokých příjmů, i vysoké náklady, s tím, na těchto studiích pracuje, protože jsou potřebné pro jeho postavení ve vědecké komunitě.

  • Zdroj: Česká televize