• Zveřejněno: 14.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

V České republice nehrozí nedostatek potravin, lidé si proto nemusí dělat přehnaně velké zásoby. Tuzemští zpracovatelé mají připraveny krizové plány a zajištěno plynulé zásobování. V ČR se mj. denně vyprodukuje více než 2,7 milionu kg pšeničné mouky, 270 tisíc kg hovězího masa, zhruba 6,5 milionu vajec nebo více než 8 milionů litrů mléka. Uvedlo to v pátek ve své tiskové zprávě Ministerstvo zemědělství ČR.

„Chci všechny naše občany uklidnit, že v žádném případě nehrozí nedostatek potravin v obchodech i v mimořádné situaci, jaká je nyní kvůli epidemii koronaviru. Například větší pekárny důsledně oddělily provozy tak, aby byly na sobě nezávislé a mohly vyrábět i v případě, že by se v některém provozu objevil problém“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Pro ministerstvo zemědělství (MZe) je bezpečnost potravin dlouhodobě na prvním místě. I v případě rozšíření karantény na celou Českou republiku bude dozor nad výrobou potravin ze strany dozorových orgánů zajištěný.

Ministr Miroslav Toman dále uvedl, že se ve čtvrtek potkal se zástupci potravinářského průmyslu a dohodl se s nimi, že ho budou neprodleně informovat o jakémkoliv výkyvu na trhu. Vývoj situace bude MZe každý den vyhodnocovat. „Důležité je, že výroba potravin v České republice není nijak ohrožena,“ zdůraznil Miroslav Toman.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová ujišťuje, že panika z nedostatku potravin v ČR skutečně není na místě. Podle ní jsou tuzemští výrobci připraveni i na zvýšenou výrobu v případě omezeného dovozu. Drtivá většina podniků má zpracován nejen krizový plán, ale i standardy bezpečnosti výroby potravin, které zahrnují i postup řešení v případě výskytu nakažlivé choroby v provozu.

Předseda Českého svazu zpracovatelů masa (CSZM) Karel Pilčík k tomu dodal, že svaz má zajištěný trvalý přísun surovin a zároveň má i dostatečné zásoby na zajištění plynulé výroby.

Ministerstvo zemědělství dlouhodobě podporuje zejména živočišnou výrobu, díky čemuž se v ČR udržela produkce např. vepřového nebo drůbežího masa, i když soběstačná ČR v tuto chvíli není. Právě v případě pandemie koronaviru se ukazuje, jak důležitá soběstačnost je.

„Snad si lidé právě v těchto dnech uvědomí, jak důležité tuzemské zemědělství a výroba potravin je. Jde o strategické sektory, které musíme dostatečně podporovat. V současné chvíli je důležité také zajistit pro tyto sektory i dostatek dezinfekčních prostředků a ochranných pomůcek, prioritní přístup ke zdrojům nebo finanční úlevy, například pozdější platbu DPH, aby nebyla výroba potravin jakkoliv ohrožena,“ konstatoval ministr Miroslav Toman.

  • Zdroj: MZe