• Zveřejněno: 02.05.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Resort zdravotnictví připravuje analýzu, jak by se v praxi projevilo zavedení, respektive zvýšení regulačních poplatků na urgentních příjmech a pohotovostech. Snahou je bránit zneužívání péče. Podle zpravodajství České televize ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dřív řekl, že případné nové poplatky by se nedotkly lidí s akutními potížemi ani těch přivezených sanitkou.

Televizní reportáž začala tím, že byl ukázán příjem pacientů v pražské Nemocnici Motol, kdy ve všední den na nejvytíženějším urgentu v pražském Motole rovnou provádějí nejakutnějším pacientům zákroky. Ty s nižší prioritou počkají.

Podle primáře urgentního oddělení Jiřího Karáska největší nápor pacientů, dožadujících se ošetření, začíná po skončení pracovní doby, kolem třetí až čtvrté hodiny, a kdy je prakticky plno. Přitom, podle Karáska, třetina z nich by měla přitom své potíže řešit spíš s praktickým lékařem, kde jde o bolesti v krku, pocity na zvracení, bolesti zad, zvýšenou teplotu.

Ministerstvo zdravotnictví si vyžádalo data, jak často se s takovými případy nemocnice setkávají. Na jejich základě bude rozhodovat i o případném zavedení nebo zvýšení poplatků. „Snažíme se v rámci diskuze a analýzy pokrýt všechny možné oblasti. To znamená, nejedná se jenom o urgenty, ale i o další oblasti,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

I když třeba v Motole připouštějí, že někteří lidé urgentní péči zneužívají, jestli jsou nové poplatky cestou, si jistí nejsou. Desítky tisíc ročně jim už teď dluží lidé za poplatek na pohotovostech ve výši 90 korun.

„Když vás přivezou sanitkou, tak nic neplatíte, pravděpodobně nastane situace, že bude daleko víc zneužívána zdravotnická záchranná služba,“ soudí šéf Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

„Velmi bych si nepřál, aby záchranná služba byla ten, kdo bude vystavovat nějaké účtenky. Poplatek se dá účtovat i odloženě. Pokud by tito pacienti nebyli jaksi vzati do zpoplatnění této péče, jistě by docházelo ke zneužívání záchranné služby,“ poznamenal ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

Další poskytovatelé po vyšších poplatcích volají. „My jsme navrhovali zvýšení regulačního poplatku na pohotovostech klidně na tři stovky, ale dovedeme si představit i pětistovku,“ prohlásil předseda Asociace českých a moravských nemocnic Michal Čarvaš.

S řešením by ministerstvo zdravotnictví mohlo přijít v červnu, kdy má být analýza hotova.

  • Zdroj: Česká televize