• Zveřejněno: 21.07.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministerstvo práce a sociálních věcí, podle zpravodajství serveru Novinky.cz, chce v současné složité situaci pomoci domácnostem, které nezvládají hradit prudký nárůst cen energií. V takovém případě si je možné zažádat o příspěvek na bydlení, který lze nově vyřídit online. Je určený těm, kdo za bydlení a s ním související náklady vydají 30 % svých příjmů a více.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí cílem nové online žádosti je maximálně zjednodušit proces podání žádosti o příspěvek, což má umožnit, aby příspěvek čerpali i ti, kteří na něho sice měli nárok, ale z různých důvodů ho zatím neuplatnili. „Aktuálně příspěvek na bydlení zdaleka nevyužívají všichni, kdo by mohli, proto se snažíme žádost i její podání co nejvíce zjednodušit a zpříjemnit i pro ty, kteří na úřad práce běžně nedocházejí nebo je odrazuje administrativní náročnost,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Novinky.cz ke zjednodušení celého procesu získání příspěvku na bydlení dále uvádějí, že si lze formulář najít na webových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí s tím, že jeho nová podoba je jednoduchá a uživatelsky přívětivá. Zároveň k tomu dodávají, že pro podání žádosti je potřeba vyplnit pouze údaje, které si stát není schopen dohledat sám. Žadatelé tak prokazují například náklady na bydlení, příjmy a případně pár detailů o osobách, které s nimi žijí ve společné domácnosti.

„Platí, že lidé už nemusejí dokládat to, co umíme sami ověřit v registrech. To je velká změna. Třeba u vlastníka nemovitosti vše sami ověříme v katastru. Podobná situace je u seniorů, kteří pobírají pouze důchod od ČSSZ,“ vysvětlil ministr Marian Jurečka. Podle něho nový formulář je určen drtivé většině žadatelů, ovšem pro některé specifické případy bude nadále nutná osobní návštěva úřadu práce, kde občanům s vyplněním poradí úředníci.

  • Zdroj: Novinky.cz