• Zveřejněno: 05.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministerstvo práce a sociálních věcí žádá o posílení svého rozpočtu kvůli vyšším výdajům na podpory v nezaměstnanosti. Požaduje z vládní rozpočtové rezervy 3,65 miliardy korun. Letos má resort na výplaty podpor v nezaměstnanosti ve svém schváleném rozpočtu 7,6 miliardy, ke konci srpna už z nich však vydalo více než 93 procent. Podle zpravodajství České televize by to měla v pondělí projednat vláda.

V e své žádosti ministerstvo práce uvedlo, že na základě dosavadního vývoje čerpání lze očekávat, že výdaje na podpory v nezaměstnanosti dosáhnou za rok 2020 výše 12 miliard korun a současná výše disponibilních prostředků vystačí do začátku září. Na základě toho úředníci na ministerstvu spočítali, že na podporu v nezaměstnanosti bude chybět celkem 4,4 miliardy korun. Proto ministerstvo navrhuje z vládní rezervy, po jednání s ministerstvem financí, přesunout 3,65 miliardy korun. Zbývajících 750 milionů Kč plánuje vzít z úspor na dávkách v hmotné nouzi a pro postižené.

Nižší sumu na podpory v nezaměstnanosti v ministerském rozpočtu už před krizí kritizovali někteří experti na sociální politiku. Poukazovali na to, že ekonomika zpomaluje a nezaměstnaných může přibýt, takže částka nebude letos stačit.

Nezaměstnanost v srpnu zůstala na červencových 3,8 procenta

Ministerstvo žádost o peníze zdůvodnilo vyšším počtem nezaměstnaných kvůli dopadům koronavirové epidemie i vyššími podporami, které se vypočítávají z výdělků. Mzdy a platy v lednu před krizí rostly.

V prvním pololetí tak nezaměstnaný dostával v průměru podporu 8379 korun. Na konci června pak podpora činila 8742 korun.

V minulých letech patřila Česká republika k zemím s nejnižší nezaměstnaností v Evropě. Tuto pozici si stále drží, i díky vládním opatřením, jako je kurzarbeitový program Antivirus. Například v srpnu byla míra nezaměstnanosti stejná jako v červenci, tedy 3,8 procenta. O rok dříve to bylo 2,7 procenta.

Odborníci však upozorňují, že dosavadní stagnaci způsobují právě vládní programy na podporu zaměstnanosti a růst nezaměstnanosti v Česku teprve přijde.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy lze během zbytku roku očekávat postupný nárůst míry nezaměstnanosti, která by letos měla vystoupat k úrovni šesti procent. To proto, že bude postupně slábnout efekt opatření zaváděných za účelem podpory ekonomiky a udržení zaměstnanosti během koronavirové krize.

  • Zdroj: Česká televize