• Zveřejněno: 21.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Důchodová reforma je v České republice stále v nedohlednu, ministerstvo financí ale nyní navrhuje možnost doplňkového spoření na dobrovolné bázi. Podle zpravodajství Mladé fronty DNES ho sjednat budou moci banky či pojišťovny, přičemž nabídne několik investičních možností. Výhodný bude zejména pro pracující ve více členských státech EU najednou. Dobrovolné spoření žádá evropská směrnice. Důchody přitom v Česku stále fungují pouze na bázi průběžného systému.

„Vzhledem k tomu, že není možné zasahovat do organizace národních penzijních systémů, nařízení nenahrazuje ani neharmonizuje stávající vnitrostátní penzijní systémy, nýbrž umožňuje jednotlivcům využít nabídku nového dobrovolného rámce pro penzijní spoření, jenž zároveň zajišťuje vysokou ochranu prostředků účastníků,“ uvádí důvodová zpráva návrhu ministerstva financí. Jde tak o další doplňkový osobní penzijní produkt na dobrovolné bázi.

Pojištění budou moci nabízet například pojišťovny, banky nebo investiční společnosti. Podle ministerstva financí svojí povahou to může být pojistný produkt, vklad nebo investiční produkt. Poskytovatel bude moci nabídnout až šest investičních možností.

Dohlížet na firmy, které budou nabízet panevropský osobní penzijní produkt, by měla podle návrhu Česká národní banka. Ta bude také rozhodovat o registraci firem k tomuto produktu. Banka by zároveň měla mít povinnost zveřejňovat a aktualizovat seznam poskytovatelů panevropského osobního penzijního produktu.

V návrh ministerstva financí se dále uvádí, že panevropský osobní penzijní produkt může být poskytován a distribuován širokou škálou finančních institucí. Z toho důvodu se navrhuje novou právní úpravu začlenit do samostatného právního předpisu. Produkt budou moci nabízet například banky, životní pojišťovny, obchodníci s cennými papíry, investiční společnosti nebo pojišťovací zprostředkovatelé. Prodejci budou muset prokázat podle zákona odbornou způsobilost.

  • Zdroj: iDNES.cz